Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ühisrahastuse likviidseim võimalus: arvete rahastamine

    Investly investorkogukonna juht Kristjan Velbri.Foto: Andres Haabu

    Ühisrahastusplatvorm Investly pakub läbi arvete rahastamise investoritele võimalust panna oma raha teenima lühiajaliselt ja konkurentsivõimelise tootlusega.

    Esimene rahakaasajatele suunatud konverents toimub 11. aprillil

    Asukohaks innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory

    Kohal on nii Estateguru, CrowdEstate, Funderbeam, Fundwise, kui Investly

    Töötubades jagatakse kogemusi sellest, mismoodi saab väga hea kampaania abil vajalik investeering kokku.

    Täpsem info ja registreerimine siin ning Facebookis.

    Investly sihtgrupiks on väikesed ja keskmise suurusega ettevõtjad, kellele pakutakse arvete rahastamise teenust. „Tihti juhtub, et kaupa müüakse mõnele suurettevõttele ning kuna arvete tasumise tähtajad on pikad, võib müüjal tekkida likviidsusega probleeme, näiteks pole võimalik iseenda arveid tasuda“ selgitas Investly investorite kogukonna juht Kristjan Velbri.
    Seejuures on Investlys arveid rahastavate investorite keskmine tootlus sel aastal olnud 13 protsenti ning Velbri kinnitusel ei saa see kunagi olla alla 8 protsendi. „Teeme arvetega oksjoneid, kus eelisõiguse nendesse investeerida saavad madalama tootlusega nõus investorid, kuid 8 protsendist alla pakkuda ei ole võimalik,“ märkis Velbri.
    Velbri sõnul on arvete rahastamise puhul tegemist lühiajalise varaklassiga ning seetõttu sobib see väga hästi neile, kes ei soovi, et nende raha pikalt kinni oleks. „Meie portaalis on keskmiseks arvete tasumise perioodiks 30 päeva, seejärel saab investor laenu põhiosa tagasi ning ka intressi,“ rääkis ta. „Arvete lisamine oma portfelli tähendab, et võimalik on praegu vabana seisva raha pealt tootlust teenida ning seda ka suhteliselt kiiresti vajaduse tekkimisel edasi investeerida,“ lisas Velbri.
    Kulud kannab rahakaasaja
    Oma arveid rahastada sooviva ettevõtja jaoks sõltub teenuse lõplik hind sellest, kui pika tähtajaga arve eest ta soovib investorite abiga raha kohe kätte saada. „Umbes protsent arve summast läheb Investlyle ja pool protsenti investorile,“ selgitas Velbri. „See tähendab 30 päeva pikkuse arve korral raha kaasajale ligi 2protsendilist kulu, kui arve pikkus on 2 kuud, siis on see kulu 3,1-3,2 protsenti,“ rääkis ta.
    Velbri on veendunud, et arveid rahastavatele klientidele esitatav hinnakiri pole kallis. „Kui likviidsusprobleemi tõttu ettevõttes elu seisma jääks, tuleks neil ikka maksta ning kulusid kanda,“ selgitas ta. „Samuti võivad pankade küsitavad intressid teinekord madalmad tunduda, kuid selle eest võetakse see vahe teenustasudega ikkagi tagasi,“ ütles Velbri.
    Samuti puuduvad platvormil sisenemis- ja väljumiskulud. „Ainsad kulutused on seotud sellega, kui tahad Transferwise’i kaudu valuutasid konverteerida,“ märkis Velbri.
    Põhjalik taustakontroll
    Investorite riskide hajutamiseks võimaldab Investly oma platvormil arveid rahastada vaid neil ettevõtetel, kes on tegutsenud vähemalt kuus kuud. Samuti peavad Eestis arveid rahastada soovivad ettevõtted olema registreeritud Eestis ning Investly teisest tegutsemiskohast ehk Suurbritanniast raha kaasata soovijad Ühendkuningriigis. „Seejuures tuleb arvestada, et nende kliendid, kes reaalselt arveid tasuvad, võivad olla välismaised,“ lisas Velbri.
    Lisaks võetakse Krediidiinfost nii raha kaasata sooviva ehk arve esitanud ettevõtte kui ka arve tegeliku tasuja krediidireiting ning maksevõimetuse tõenäosus. „Suuremat rolli otsuse tegemisel mängib reaalse tasuja krediidivõimekus,“ kinnitas Velbri. „Seda seetõttu, et arvete puhul pole tegelikuks kliendiks see ettevõte, kes oma arveid meie kaudu rahastada soovib, vaid tema klient, kel tegelikult võivad isegi positiivse poole poolt vaadatuna olla miljonilised käibed,“ nentis ta.
    Investly ei esita nõudeid ja piiranguid mitte ainult raha kaasajatele, vaid ka investoritele. Nimelt ei lubata investeerida riikidest, millele Euroopa Liit on kehtestanud sanktsioonid või mis tegelevad teadaolevalt aktiivselt rahapesuga. Samuti peab iga Investly investor olema täiskasvanu.
    Rahastamissoovidest jäetakse investoritele vahendamata Velbri sõnul umbes pooled.
    Maandatud riskid
    Velbri sõnul on Investly kaudu investeerides riskid seotud peamiselt sellega, et arve tasujad võivad maksetega hiljaks jääda. „Seda ikka tekib, mõnepäevased hilinemised on ettevõtete puhul täiesti tavalised,“ viitas ta sellele, et maksetähtaja ületamise pärast ei tasu investoritel kohe muretseda. „Nädalased hilinemised ei viita tegelikult sellele, et arve maksmisega oleks probleem,“ lisas Velbri.
    Investorite jaoks karmimatest stsenaariumidest tõi Velbri näite, kuidas rahastust saanud arve tasuma pidanud ettevõtte laovarud hävinesid ning seetõttu ei saanud viimane oma võlgnevust kohe likvideerida. „Tegime siis maksegraafiku pikema aja peale, eks see investorite jaoks ebamugav ole,“ tõdes Velbri. „Siiski päris hapuks läinud arveid veel ette tulnud ei ole,“ rõõmustas ta.
    Lisaks peaks investorites turvatunnet tekitama arve müüjale pandud tagasiostukohustus. „Kui tasuja läheb pankrotti, saame nõuda tasumist arve müüjalt,“ rääkis Velbri. Tema sõnul kasutatakse väiksemate ettevõtete puhul teinekord ka juhatuse liikme käendust. Seejuures rõhutas Velbri, et kui arvet tasuma kohustuv ettevõte jätab maksmata, siis arve müüja ja tema kliendi vahelistesse suhetesse Investly ei sekku. „Kui arve läheb üle maksetähtaja, siis palume sellel, kes arve rahastamist taotles, probleem ka lahendada – erinevalt pankadest ei lähe meie oma klientide suhetes sobrama, ja see on nende jaoks väga oluline,“ lisas ta.
    Halvaks läinud arvete tõenäosus on aga Velbri kinnitusel väga väike. „Krediidiinfo andmete ja mudelite põhjal võib hapuks minna umbes protsent arvetest aastas,“ nentis ta, lisades et näiteks 50 arvega portfell pakub juba väga head hajutatust ning kiiret raha tagasiteenimise võimalust.
    Tegutsevad ka Suurbritannias
    Investly tegutseb praegu lisaks Eestile veel ka Suurbritannias ning tulevikus mõeldakse veelgi laienemisele. „Kindlasti tahame kasvada, kuid prioriteet on hetkel saada asi Suurbritannias samal tasemel käima, nagu on õnnestunud Eestis,“ rääkis Velbri. „Kaasasime selleks suvel üle poole miljoni euro,“ lisas ta.
    Tema sõnul järgitakse ka piiri taga samu põhimõtteid mis Eestis, eriti arvete rahastamist soovivate ettevõtete taustakontrolli puhul. „Suurbritannia andmebaasid on päris head, kui aga andmeid ei ole, siis seda ettevõtet me kliendiks võtta ei saa,“ kinnitas Velbri.
    Andmete kogumise koha pealt on Suurbritannia eeliseks Eesti ees Velbri sõnul aga Alternative Finance, mis kogub andmeid sealsete ettevõtete kohta. „Ka Eesti ettevõtted võiksid end seal registreerida,“ nentis ta. „Lisaks saab nende abil mitmeid analüüse ning nad aitavad ka arusaamad tootlustest võrreldavaks muuta – kaob ära probleem, et investor ning ühisrahastusplatvorm arvutavad tootlust erinevalt,“ selgitas Velbri.
    Eesti on aga Suurbritanniale eeskujuks e-residentsusega. „Meil on mitu e-residendist investorit, näiteks üks brasiillane käis meil hiljuti kontoris külas,“ rõõmustas ta.
    Metsanotsu edulugu Investlys
    Tegemist kaminapuid tootva ja müüva ettevõttega, kelle klientideks suured jaeketid.
    Külma talve tõttu said Metsanotsu laovarud otsa enne, kui lepingulised tellimused täita jõuti. Ettevõte polnud juba tarnitud küttepuude eest pikkade maksetähtaegade tõttu raha saanud, kuid vajas tellimuste täitmiseks uut ressurssi.
    Seega müüdi juba osutatud teenuste eest esitatud arved Investly vahendusel investoritele ja saadi oma tegevust jätkata.
    Arvete müügi tulemusel kasvas Metsanotsu käive, paranes laovarude käibekiirus ning tarnijad tegid Metsanotsule varajase tasumise allahindlust, mistõttu paranes ettevõtte kasumlikkus.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.