• Jaga lugu:

  LHV: Tallinna börsil pole buumi näha

  Tallinna börs.Foto: Andres Haabu

  Tallinna börs sulgus eile uuel rekordkõrgel tasemel, kuid otsest seost uue tipu ja buumi vahel ei ole näha.

  LHV Panga vanemanalüütik Joonas Joost ütles, et tema meelest ei ole rekord teab mis oluline, pigem lihtsalt sümboolse tähtsusega.
  „Palju sõltub indeksi koosseisu kuuluvatest ettevõtetest, sest indeksis ei kajastu kõik börsil noteeritud ettevõtted. Tallinna börsi kodulehe andmetel pärineb eelmine Tallinna börsiindeksi tipp 2007. aasta 7. veebruarist. Kui vaadata kõigi Tallinna börsil noteeritud ettevõtete turuväärtust tollel kuupäeval, siis sellest tasemest on börs praegu rohkem kui kaks korda madalamal ja seda suuresti  Eesti Telekomi börsilt lahkumise tõttu,“ ütles Joost.
  Aastate jooksul on Joosti sõnul tõusu panustanud näiteks majanduskasv, inflatsioon ja keskpankade rahapoliitika. „Otsest seost börsiindeksi uue tipu ja buumiga tõmmata ei saa. Samuti ei ole see indikaator, kas tõus jätkub või mitte. Pigem mõjutavad tõusu ühest küljest ettevõtete majandustulemused ja teisest küljest keskpankade poliitika."
  Eesti kesine majanduskasv börsile jalgu ei jää
  LHV Panga maaklertegevuse juht Alo Vallikivi ütles, et Tallinna börs on juba pikemalt aega üritanud uut tippu teha ja kuni globaalne turg on stabiilne, liigub ka kohalik turg ülespoole. „Palju on kaasa aidanud keskpankade rahatrükk, kuid ka kohalike ettevõtete head tulemused ja korralikud dividendimaksed,“ ütles Vallikivi.
  Eesti tagasihoidlik majanduskasv Vallikivi sõnul börsi käekäiku eriti ei mõjuta, sest Eesti SKPst moodustab börsi turuväärtus vaid 10%. Seetõttu ei ole majanduskasvu ja börsi liikumise seos nii tugev, kui see on arenenud riikides.  „Seega ei ole ka majanduskasvu mõju börsile väga suur. Lisaks tuleb arvestada, et kohalik börsinimekiri on niivõrd lühike, et iga ettevõtte mured ja rõõmud mõjutavad üsna suurelt ka börsiindeksi käekäiku, samal ajal avaldades suhteliselt väikest mõju majandusele tervikuna,“ sõnas ta.
  Eile sulgus Tallinna börs 1043,65 punktil. Eelmine rekord pärines 2007. aasta veebruarist, kui börsiindeks sulgus 1043,29 punktil.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.