Rainer Saad • 30. november 2016 kell 9:31

LHV: Tallinna börsil pole buumi näha

Tallinna börs.  Foto: Andres Haabu

Tallinna börs sulgus eile uuel rekordkõrgel tasemel, kuid otsest seost uue tipu ja buumi vahel ei ole näha.

LHV Panga vanemanalüütik Joonas Joost ütles, et tema meelest ei ole rekord teab mis oluline, pigem lihtsalt sümboolse tähtsusega.

„Palju sõltub indeksi koosseisu kuuluvatest ettevõtetest, sest indeksis ei kajastu kõik börsil noteeritud ettevõtted. Tallinna börsi kodulehe andmetel pärineb eelmine Tallinna börsiindeksi tipp 2007. aasta 7. veebruarist. Kui vaadata kõigi Tallinna börsil noteeritud ettevõtete turuväärtust tollel kuupäeval, siis sellest tasemest on börs praegu rohkem kui kaks korda madalamal ja seda suuresti  Eesti Telekomi börsilt lahkumise tõttu,“ ütles Joost.

Aastate jooksul on Joosti sõnul tõusu panustanud näiteks majanduskasv, inflatsioon ja keskpankade rahapoliitika. „Otsest seost börsiindeksi uue tipu ja buumiga tõmmata ei saa. Samuti ei ole see indikaator, kas tõus jätkub või mitte. Pigem mõjutavad tõusu ühest küljest ettevõtete majandustulemused ja teisest küljest keskpankade poliitika."

Eesti kesine majanduskasv börsile jalgu ei jää

LHV Panga maaklertegevuse juht Alo Vallikivi ütles, et Tallinna börs on juba pikemalt aega üritanud uut tippu teha ja kuni globaalne turg on stabiilne, liigub ka kohalik turg ülespoole. „Palju on kaasa aidanud keskpankade rahatrükk, kuid ka kohalike ettevõtete head tulemused ja korralikud dividendimaksed,“ ütles Vallikivi.

Eesti tagasihoidlik majanduskasv Vallikivi sõnul börsi käekäiku eriti ei mõjuta, sest Eesti SKPst moodustab börsi turuväärtus vaid 10%. Seetõttu ei ole majanduskasvu ja börsi liikumise seos nii tugev, kui see on arenenud riikides.  „Seega ei ole ka majanduskasvu mõju börsile väga suur. Lisaks tuleb arvestada, et kohalik börsinimekiri on niivõrd lühike, et iga ettevõtte mured ja rõõmud mõjutavad üsna suurelt ka börsiindeksi käekäiku, samal ajal avaldades suhteliselt väikest mõju majandusele tervikuna,“ sõnas ta.

Eile sulgus Tallinna börs 1043,65 punktil. Eelmine rekord pärines 2007. aasta veebruarist, kui börsiindeks sulgus 1043,29 punktil.

Hetkel kuum