Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  LHV: Tallinna börsil pole buumi näha

  Tallinna börs.Foto: Andres Haabu

  Tallinna börs sulgus eile uuel rekordkõrgel tasemel, kuid otsest seost uue tipu ja buumi vahel ei ole näha.

  LHV Panga vanemanalüütik Joonas Joost ütles, et tema meelest ei ole rekord teab mis oluline, pigem lihtsalt sümboolse tähtsusega.
  „Palju sõltub indeksi koosseisu kuuluvatest ettevõtetest, sest indeksis ei kajastu kõik börsil noteeritud ettevõtted. Tallinna börsi kodulehe andmetel pärineb eelmine Tallinna börsiindeksi tipp 2007. aasta 7. veebruarist. Kui vaadata kõigi Tallinna börsil noteeritud ettevõtete turuväärtust tollel kuupäeval, siis sellest tasemest on börs praegu rohkem kui kaks korda madalamal ja seda suuresti  Eesti Telekomi börsilt lahkumise tõttu,“ ütles Joost.
  Aastate jooksul on Joosti sõnul tõusu panustanud näiteks majanduskasv, inflatsioon ja keskpankade rahapoliitika. „Otsest seost börsiindeksi uue tipu ja buumiga tõmmata ei saa. Samuti ei ole see indikaator, kas tõus jätkub või mitte. Pigem mõjutavad tõusu ühest küljest ettevõtete majandustulemused ja teisest küljest keskpankade poliitika."
  Eesti kesine majanduskasv börsile jalgu ei jää
  LHV Panga maaklertegevuse juht Alo Vallikivi ütles, et Tallinna börs on juba pikemalt aega üritanud uut tippu teha ja kuni globaalne turg on stabiilne, liigub ka kohalik turg ülespoole. „Palju on kaasa aidanud keskpankade rahatrükk, kuid ka kohalike ettevõtete head tulemused ja korralikud dividendimaksed,“ ütles Vallikivi.
  Eesti tagasihoidlik majanduskasv Vallikivi sõnul börsi käekäiku eriti ei mõjuta, sest Eesti SKPst moodustab börsi turuväärtus vaid 10%. Seetõttu ei ole majanduskasvu ja börsi liikumise seos nii tugev, kui see on arenenud riikides.  „Seega ei ole ka majanduskasvu mõju börsile väga suur. Lisaks tuleb arvestada, et kohalik börsinimekiri on niivõrd lühike, et iga ettevõtte mured ja rõõmud mõjutavad üsna suurelt ka börsiindeksi käekäiku, samal ajal avaldades suhteliselt väikest mõju majandusele tervikuna,“ sõnas ta.
  Eile sulgus Tallinna börs 1043,65 punktil. Eelmine rekord pärines 2007. aasta veebruarist, kui börsiindeks sulgus 1043,29 punktil.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.