Mait Kraun • 8. jaanuar 2017 kell 4:45

Aktsiaid tasub valida kaotajate seast

Aktsiagraafik  Foto: Bloomberg

„Viimased peaksid olema esimesed“ ei väljenda ainult vaimset tarkust – see on ka hea investeerimisnõuanne, kirjutab MarketWatchi kolumnist Mark Hulbert.

Vaadakem kas või Dow Jonesi indeksi 2015. aasta kõige halvema tootlusega aktsiat – selleks oli Walmart. Jaemüüja aktsia odavnes (dividendidega arvestades) 2015. aastal 26,6 protsenti, aga 2016. aastal on ettevõte kallinenud üle 16 protsendi. Sellega ületas Walmart vabalt tervet aktsiaturgu.

Spordirõivaste tootja Nike’i lugu on vastupidine – ettevõtte aktsia tõusis 2015. aastal 31,4 protsenti, aga järgmisel aastal langes aktsia 17,4 protsenti.

Turgude vastane investeerimine (contrarian investing), mille puhul eelistatakse kehvema tootlusega aktsiaid, ei pruugi alati töötada, aga minevik näitab, et tegemist pole halva strateegiaga. Toome näite. Kui sa oleksid viimase kuue aasta jooksul ostnud iga aasta alguses Dow Jonesi halvima tootlusega aktsiat, siis oleksid teeninud aastas keskmiselt 19,7 protsenti. See on tunduvalt parem kui üldise turu 12,4protsendiline aastatootlus (just nii palju on tõusnud Wilshire 5000 indeks).

Parim aktsia jääb turutootlusele alla

Kontrastina võib välja ka vastupidise näite. Kui te oleks ostnud iga aasta Dow eelmise aasta parimat aktsiat, oleksite teeninud 9,4 protsenti ja jäänud üldisele turutootlusele alla (vt. graafik allpool).

Tõsi, keegi ei peaks omale tegema portfelli, kus on vaid üks aktsia. Sellegi poolest toon ma need näited välja, sest see tõestab, et turgude vastane investeerimine (contrarian investing) on küllaltki kasulik. Inimloomuses on valida aktsiaid, millel on läinud kõige paremini. Alahinnatuid aktsiaid leiab aga just nende seast, mille hind on langenud.

Täna tähendab see seda, et kaaluda võib näiteks Nike’i aktsiasse investeerimist. Millistel aktsiatel on veel halvasti läinud? Dow Jonesi indeksis on neid veel – näiteks Coca-Cola ja Walt Disney. On ka selliseid aktsiaid, mille suhtes peaks inimesed ettevaatlikud olema, sest nende hind on korralikult tõusnud. Parimat minekut on näidanud Caterpillar, UnitedHealth ja Chevron.

Eelneva aasta parima (vasakul) ja halvima (keskel) aktsia keskmine tootlus 6 aasta jooksul (iga aasta vahetatakse aktsiat).  Foto: MarketWatch; Mark Hulbert
Hetkel kuum