Olavi Teppan • 12. jaanuar 2017 kell 16:36

Fiat Chrysler sai heitgaasisüüdistuse

Foto: EPA

Ameerika Ühendriikide valitsus esitas autotootjale süüdistuse, et see on umbes diiselautodel kasutanud heitgaasinäite moonutavat tarkvara. Ettevõtja aktsiahind kukkus New Yorgi börsil uudise peale ligi 18 protsenti ning kauplemine ajutiselt peatati.

USA keskkonnakaitseagentuuri teatel on Fiat Chrysler Automobiles tootnud aastatel 2014–2016 kokku 104 000 diiselautot Jeep Grand Cherokee ja Dodge Ram, mis väljutavad keelatud koguses heitgaase.

Ametivõimude hinnangul võib Fiat Chryslerit oodata 4,63 miljardi dollari suurune trahv.

„Tegemist on selge ja tõsise keskkonnaseaduse rikkumisega,“ sõnas Wall Street Journali vahendusel agentuuri asejuht Cynthia Giles, lisades, et autotootja ei avaldanud andmeid kaheksa nn täiendava heitgaaside kontrollseadeldise kohta.

Fiat Chrysler on väljendanud pressiteates rikkumissüüdistuse peale nördimust. Autotootja sõnul kavatsetakse teha koostööd „ametisse astuva valitsusega, et enda eest kosta ja lahendada see küsimus õiglaselt ning veenda keskkonnakaitseagentuuri ja autoostjaid, et kõik Fiat Chrysleri toodetud diiselautod vastavad nõuetele".

Fiat Chrysleri aktsiahind kosus pärast kauplemise taastumist, kuid kaupleb endiselt 12 protsenti miinuspoolel.

Varem on sarnane heitgaasiskandaal puudutanud ka Volkswageni 600 000 USAs müüdud autot.

Hetkel kuum