Äripäev • 12. jaanuar 2017 kell 9:42

Lugeja: Baltikal on raske nokka üles saada

Baltika logistikakeskus.  Foto: Andras Kralla

Investor Toomasele kirjutas lugeja Jaanus Põder, kelle hinnangul pole praeguses seisus Baltikat pikaajalistel investoritel mõtet osta. Äripäev avaldab tema kommentaari täismahus.

"Lugesin investor Toomase artiklit Baltika kohta ning nõustun, et Baltika ei ole täna ostusoovitusega aktsia. Kaalumist kannatab üksnes väiksemahuline, lühiajaline ja spekulatiivne investeering. Baltika suurim tugevus on seda juhtiv/kontrolliv hea mainega Milder ning kaubamärkide pikaaegne traditsioon ja tuntus, kuid see ei ole kahjuks ainus alus investorile otsuste tegemiseks.

Samuti ei ole strateegilisel investeerimisel oluline aktsia odav või kallis hind, vaid hinnata tuleb perspektiivi. Ja perspektiiv on minu arvates kesine ning ilma tõsisema turnaround'ita võib asi lõppeda halvemal juhul isegi pankrotiga.  

Kui vaadata trende alates 2013, siis on müüdud kaupade kulud kasvanud tuludest kiiremini, samuti turustuskulud. Antud ärisektor on väga konkurentsitihe ja madala kasumimarginaaliga. Samuti on ettevõtte laenukohustuste täitmine “piiri peal”. Ehk samamoodi jätkates on raske “nokka üles saada”. 

Mis see turnaround olla võiks – sisenemine jõulisemalt e-kanalitesse (selle arendamisega on jäänud Baltika kindlasti järeljooksjaks); muutused tootmisprotsessis (võimalik suurem allhange ja keskendumine brändile, müügile); mõjus frantsiisimusel ja globaalsete partnerite leidmine (isetegemine alati paremat tulemust ei anna)."

Toomase kommentaari Baltika kohta saab lugeda siit.

Hetkel kuum