Mait Kraun • 24. jaanuar 2017 kell 17:45

Triljoni dollari fond: jeen hakkab kallinema ja dollar odavnema

Dollarid ja jaapani jeenid  Foto: EPA

Rohkem kui 1,1 triljonit dollarit kontrolliv investeerimisfirma Amundi SA ostab Jaapani jeene ja müüb Kanada dollareid, sest Donald Trumpi protektsionism saab tähtsamaks kui majanduse stimuleerimine, vahendab Bloomberg.

„Alates Trumpi valimisvõidust on turud keskendunud liiga palju tema fiskaalpoliitikale ja selle tõttu osteti dollareid,“ ütles Amundi valuutade juht James Kwok. „Nüüd tuleb kätte reaalsus, sest Trump hakkab rakendama oma kaubanduspoliitikat.“

Kaubandussõjast peaks saama kasu nende riikide valuutad, mille kaubandusbilanss on ülejäägis, näiteks Jaapani jeen. Kanada dollar peaks olema aga kaotajate seas, sest riigi kaubandusbilanss on negatiivne, ütles Kwok, kelle fond on positsioneerinud ennast nõnda, et kaubandussõjast kasu lõigata. Jaapani jeen on sellel aastal dollarisse kallinenud 3,6 protsenti, dollar on viimasel ajal aga hoo maha võtnud.

UBS Group AG pank on andnud klientidele soovituse, et need panustaks eelkõige dollari langusele euro, jeeni ja Rootsi krooni suhtes. Panga strateegi Maximilian Kunkeli arvates on tõenäoline, et dollar jõuab järgmise paari kuu jooksul tippu ning hakkab seejärel langema, sest majanduskasvu ja reaalintresside erinevus USA ja ülejäänud maailma vahel hakkab vähenema.

Bloombergi dollariindeks on alates Donald Trumpi inauguratsiooni kukkunud rohkem kui 1protsendi võrra. Trump loobus pärast ametisse asumist Vaikse ookeani kaubandusleppest ning rahandusministri ametikoha kandidaat Steven Mnuchini ütles, et „dollar on liiga tugevaks muutunud“. Investorid reageerisid dollarite müümisega.

„Turud ei ole kaubanduspoliitikaga piisavalt arvestanud,“ ütles Kwok. „Volatiilsus hakkab tõusma, sest fiskaalne stimuleerimine ning kaubanduspoliitika hakkavad turgu ühele ja teisele poole vedama.“

Hetkel kuum