Liina Laks • 21 veebruar 2017

Analüütik: nafta hind võib kerkida 60 dollarile

nafta  Foto: epa

Kui algab nafta aprillilepingutega kauplemine, siis võib naftabarreli hind analüütiku sõnul kerkida 60 dollarile, vahendab MarketWatch.

PIRA Energy analüütik Gary Ross teatas esmaspäeval Londoni energiafoorumil, et ootab nafta hinna tõusu 60 dollarile barreli eest. Juba eile tõusis nafta hind üle 50 dollari, kuid enamik analüütikuid usub, et kuigi OPECi riikide otsus naftatootmist vähendada võib hinda kergitada, töötab sellele omamoodi vastu USA otsus tootmist hoopiski suurendada.

Rossi hinnangul on aprillis oodata suuri muutusi. Lühiperspektiivis võib tema sõnul arvestada hinna viiedollarise tõusuga.

Ootused: tõuseb, aga kui palju?

MarketWatchi hinnangul tuleb Rossi prognoosidesse suhtuda ettevaatusega, kuna ta on minevikus näidanud üles suurt optimismi nafta hinna suhtes. Nii prognoosis ta 2015. aastal, et naftabarreli hind tõuseb 2016. aastal 75 dollarile.

Samas sai Ross energiafoorumil tuge Standard ja Poor's Plattsi esindajalt Dave Ernsbergerilt, kes ütles, et detsembriks on oodata nafta hinna tõusu 65–70 dollarile barreli eest.

Samal ajal olid energiafoorumil osalejad nafta hinna tõusu suhtes tagasihoidlikumad. Kui osalejatel paluti pakkuda, „millise hinnaga kaubeldakse järgmisel aastal samal ajal ICE Brenti futuure“, siis arvas 48 protsenti vastanutest, et see hind jääb vahemikku 55–60 dollarit.

Hetkel kuum