9. märts 2017 kell 12:03

Miks Hispaania börs tõuseb, kui kõik teised langevad?

Madridi börs  Foto: EPA

Hispaania börsiindeks IBEX 35 ujub juba mitmendat päeva teiste Euroopa börsidega vastuvoolu.

Kui nii Saksa kui ka Prantsuse börs näitab pigem langustrendi, siis IBEX on juba mitu päeva peaaegu stabiilselt 0,5 protsendiga plussis. Eile jõudis indeks olulise teetähise – 9800 punktini. Täna pärastlõunaks jõudis ta 9890 punktini.

Hispaania ajalehe El Comercio analüütikud selgitavad, kuidas Pürenee poolsaare tähtsaim indeks teistest jõuliselt eristub. Üks mõjutaja on Hispaania kümne aasta võlakirjad, täpsemalt nende tootlikkus, mis kasvas 1,7 protsendilt 1,79 protsendile. Samal ajal teeb Hispaania investoritele rõõmu riigi majanduskasv, mis oli möödunud aastal 3,2 protsenti ning näib esialgsete märkide järgi jätkuvat. Kuigi ohud on veel ees, näitab riigi majandus analüütikute hinnangul paranemismärke.

Hispaanias läheb praegu hästi ka pangaaktsiatel: tõusid nii Sabadelli panga aktsia (see pank müüs alles mõne nädala eest peaaegu miljardi dollariga oma USAs asuva haru) kui ka Endesa ja Santanderi aktsia, igaüks neist rohkem kui protsendi võrra. Tekstiilitootja Inditexi aktsia tõusis täna näiteks 1,7 protsenti.

Telekommunikatsiooniettevõtetest tõusis näiteks Telefonica kontserni aktsia – seda ligi 0,6 protsenti. Samas tõmbasid indeksit alla näiteks energiaettevõtete aktsiad.

IBEXI eripära seisneb aga selles, et indeksi „kaalumisel“ on kõige raskemad liikmed Santanderi panga (14%), tekstiilitootja Inditexi (12%) ja Telefonica (11%) aktsia. See võimaldab neil teisi aktsiaid nii-öelda kaasa vedada. Pangandussektorist on IBEXis esindatud seitse ettevõtet.

Hetkel kuum