Mait Kraun • 22. mai 2017 kell 17:43

Trumpi ja saudide tehing pani kaitsetööstuse õitsema

Lockheed Martini F-35 hävituslennuk.  Foto: EPA

Kaitsetööstuse aktsiad hakkasid USAs täna kiiresti kallinema, sest Donald Trump sõlmis Saudi Araabiaga 110 miljardi dollarise relvatehingu, vahendab CNBC.

Relvatehingu koguväärtus järgneva 10 aasta jooksul ulatub aga lausa 350 miljardi dollarini. Veidi pärast kauplemispäeva algust oli Lockheed Martini aktsia kallinenud 2 protsenti, Raytheon lisas rohkem kui 1,4 protsenti ja Northrop Grumman tõusis 1protsendi. General Dynamics kallines pool protsenti. Kõik neli aktsiad jõudsid rekordini.

Kaitsetööstuse firmade aktsiaid kajastav iShares U.S. Aerospace & Defense ETF (börsil kaubeldav fond) tõusis päeva alguses umbes 1,3 protsenti.

Saudidega sõlmis mitmeid tehinguid ka lennukitootja Boeing – sinna hulka kuuluvad ka sõjaväe- ja reisilennukid. Boeingu aktsia on kallinenud täna umbes 2 protsenti. Taolised tehingud on ka varem pannud kaitsetööstuse aktsiaid tõusma.

Kui vaadata viimast 40 relvatehingut Saudi Araabiaga (alates 2009. aastast), siis on näha, et iShares U.S. Aerospace & Defense ETF on pärast tehingu sõlmimist kallinenud kuu jooksul keskmiselt 3,3 protsenti. See on kaks korda enam kui S&P 500 indeks, selgub Kensho kogutud andmetest.

Hetkel kuum