Pille Ivask • 28. juuni 2017 kell 16:53

Hiinlased ehitavad ülivõimsaid akutehaseid

Akutehas  Foto: epa

Bloomberg kirjutab, et Hiinasse on kerkimas tehased, mis oleksid suutelised tootma akusid kogumahtuvusega 120 gigavatt-tundi aastas.

Pannes selle numbri konteksti, suudaksid Hiina tehased toota akusid aastas kokku 1,5 miljonile Tesla Model S-ile või 13,7 miljonile Toyota Priuse hübriidile. Võrdluseks, kui Tesla lõpetaks oma gigatehase ehitamisega, suudaks see toota aastas kokku mahtuvusega 35 gigavatt-tundi.

Kuigi liitiumakusid on kasutatud nutitelefonides, sülearvutites ning muus elektroonikas juba pikka aega, võib arvata, et järgmise viie aasta jooksul on nõudlus akudele suurt hüpet tegemas.

Sealjuures on väärt märkimist, et Hiina on teistest riikidest akude tootmises märkimisväärselt üle. Praegu toodetakse 55% kõikidest akudest Hiinas. USA turuosa on vaid 10%. Järgnevate aastate jooksul peaks Hiina turuosa sealjuures kerkima juba 65%ni.

Samas kirjutab Bloomberg, et Teslat ning tema tehaseid on siiski veel vara maha kanda. Ettevõte otsib aktiivselt uusi kohti, kuhu tehaseid ehitada. Kuulduste kohaselt asub üks potentsiaalseid kohti Shanghais.

Hetkel kuum