Sirje Rank • 12. september 2017
Jaga lugu:

Hansson: EKP rahapoliitika juba normaliseerub

Ardo Hansson  Foto: EPA

Selleks, et Euroopa Keskpanga rahapoliitika normaliseerumine ei tekitaks väga järsku üleminekut, tuleb aru saada, et erakorralistest meetmetest loobumine saab olema väga järk-järguline, ja et tegelikult on see juba alanud, kirjutas Eesti Panga president Ardo Hansson mõttekoja Eurofi ajakirjas ilmunud artiklis.

Vaikselt kiirenenud inflatsioon on võimaldanud Euroopa Keskpangal juba vähendada oma varaostuprogrammi igakuiste tugiostude mahtu, osutab Hansson, korrates samas, et kui inflatsioon peaks uuesti oluliselt aeglustuma, on eurosüsteem valmis uuteks vastumeetmeteks. Instrumente on selleks erinevaid. Varaostuprogrammile on Hanssoni arvates liiga palju rõhku ja tähelepanu pandud, vahendab Bloomberg.

Kõige olulisem Euroopa Keskpanga erakorraliste meetmete juures on ülemäärase likviidsuse absoluutne maht, mitte muutused bilansis, osutas Hansson.

„Arvestades valitsuse võlakirjade maksetähtaegade pikkust ja pikaajaliste intressimäärade oodatavat dünaamikat, on valitsustel veel vähemalt mõnda aega võimalus refinantseerida oma varasemaid võlgu oluliselt madalamate intressimääradega kui eelmises tsüklis," kirjutas ta.

Hansson osutab ka sellele, et Euroopa Keskpanga tugiostud on andnud valitsustele hingamisruumi, mis nii mõneski riigis on kaasa toonud vähem ambitsioonika reformiagenda.

Euroopa Keskpanga nõukogu läinud nädalal toimunud korralisel istungil olid esimest korda arutelul ka viisid, kuidas keskpanga erakorralist stiimulit koomale tõmbama hakata. Konkreetsemad plaanid lubas Euroopa Keskpanga president Mario Draghi avalikustada oktoobris, mil toimub järgmine rahapoliitiline nõupidamine.

Jaga lugu:
Hetkel kuum