• Jaga lugu:

  Hansson: EKP rahapoliitika juba normaliseerub

  Ardo HanssonFoto: EPA

  Selleks, et Euroopa Keskpanga rahapoliitika normaliseerumine ei tekitaks väga järsku üleminekut, tuleb aru saada, et erakorralistest meetmetest loobumine saab olema väga järk-järguline, ja et tegelikult on see juba alanud, kirjutas Eesti Panga president Ardo Hansson mõttekoja Eurofi ajakirjas ilmunud artiklis.

  Vaikselt kiirenenud inflatsioon on võimaldanud Euroopa Keskpangal juba vähendada oma varaostuprogrammi igakuiste tugiostude mahtu, osutab Hansson, korrates samas, et kui inflatsioon peaks uuesti oluliselt aeglustuma, on eurosüsteem valmis uuteks vastumeetmeteks. Instrumente on selleks erinevaid. Varaostuprogrammile on Hanssoni arvates liiga palju rõhku ja tähelepanu pandud, vahendab Bloomberg.
  Kõige olulisem Euroopa Keskpanga erakorraliste meetmete juures on ülemäärase likviidsuse absoluutne maht, mitte muutused bilansis, osutas Hansson.
  „Arvestades valitsuse võlakirjade maksetähtaegade pikkust ja pikaajaliste intressimäärade oodatavat dünaamikat, on valitsustel veel vähemalt mõnda aega võimalus refinantseerida oma varasemaid võlgu oluliselt madalamate intressimääradega kui eelmises tsüklis," kirjutas ta.
  Hansson osutab ka sellele, et Euroopa Keskpanga tugiostud on andnud valitsustele hingamisruumi, mis nii mõneski riigis on kaasa toonud vähem ambitsioonika reformiagenda.
  Euroopa Keskpanga nõukogu läinud nädalal toimunud korralisel istungil olid esimest korda arutelul ka viisid, kuidas keskpanga erakorralist stiimulit koomale tõmbama hakata. Konkreetsemad plaanid lubas Euroopa Keskpanga president Mario Draghi avalikustada oktoobris, mil toimub järgmine rahapoliitiline nõupidamine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Maailma suurima puuviljafirma taastulemine börsile läks lörri
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.