Mait Kraun • 9. november 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Bitcoin läheneb tulbimaania tasemetele?

Tulbid.  Foto: EPA

Bitcoin on viimasel ajal meeletult kallinenud. Milline näeb tõus välja võrdluses Hollandi 17. sajandi tublimaaniaga?

Bitcoin on hetkel kuum teema, millest kõik investorid räägivad. Kauplejate jaoks on krüptovaluuta uus teenimisvõimalus, sest aktsiaturgudel on volatiilsus erakordselt madal. Bitcoin jõudis eile esmakordselt 7800 dollarini, täna kaupleb krüptoraha 7200 dollari juures, kirjutab MarketWatch.

Kas ajaloost võib leida midagi, mida võiks praeguse bitcoini maaniaga võrrelda? Jah, selleks on 17. sajandil Hollandis toimunud tulbimaania, selgub Convoy Investmentsi avaldatud graafikust. New Yorgis tegutseva investeerimisfirma töötajad postitasid Twitterisse graafiku, millelt on näha, kui palju erinevad varad maaniate ajal kallinenud on. 

Tuleb välja, et ajaloo hinnamulle vaadates on bitcoinil ruumi mööduda veel tulbimaania tippudest.

Ettevõtte töötajad said ka palju tagasisidet. „Loobu sellest tulpide võrdlusest, seekord on asi täiesti teistsugune,“ kommenteeris üks bitcoini fänn.

Eile teatasid bitcoini tarvarauuenduse SegWit2x arendajad, et bitcoini jagunemine lükkub edasi. Esialgu pidi see toimuma 16. novembril. See pani krüptovaluuta kallinema ja krüptovaluuta jõudis 7848 dollarini, mis on kõigi aegade rekord.

Bitcoin compared to other bubbles. There is only one which surpasses it: the Dutch tulip mania.The chart is from a newsletter from my long time friends at Convoy investments. If you'd like to subscribe, email them at ir@convoyinvestments.com pic.twitter.com/ZdLSFXcvLn— The Long View (@HayekAndKeynes) November 8, 2017

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt