Liina Laks • 25. jaanuar 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Pankade monopol on murtud

Eesti Pangaliidu tegevdirektori Katrin Talihärmi hinnangul toob muudatus kaasa koodikaartide surma.
Eesti Pangaliidu tegevdirektori Katrin Talihärmi hinnangul toob muudatus kaasa koodikaartide surma.  Foto: Meeli Küttim

Ei ole aega panka sisse logida – nüüd saad öelda Facebookile: kasseeri summa mu pangast sisse. Uus Euroopa Liidu makseteenuste direktiiv murdis pankade ainuvõimu ja avas turu kõikidele finantsteenuste pakkujatele.

Raha jääb panka. Siin ei muuda direktiiv midagi. Küll aga toob see revolutsiooni maksete tegemisel, sest kaks aastat tagasi sai otsustatud: kui klient nõuab, peab pank jagama kolmanda teenusepakkujaga rakendusliidest (API), mis võimaldab fintech'il anda pangale käsk ülekanne sooritada. Ideaalis teeb see makseteenused mugavamaks ja ka turvalisemaks. Need 300 000 eestlast, kes aga internetipangas koodikaardiga käia eelistavad, peavad harjunud süsteemist loobuma – koodikaardid kaovad.

See toob ka teisi võimalusi: kui inimesel on kaks kontot kahe eri panga juures, siis uue regulatsiooni järgi võib ta anda nende andmed mõne äpi pakkujale, kes siis tohib kõik andmed koondada ja ise kliendi jaoks taasesitada. Ning teoreetiliselt võib juhtuda, et kui inimene tahab seal keskkonnas makset sooritada, pakub äpp kohe kahte võimalust. On ühe panga teenustasu madalam, saab klient selle kohe välja valida ja kulusid kokku hoida.

Fintech'id haistavad võimalust

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt