Äripäev • 26. veebruar 2018 kell 5:25

Novaturas toob täna aktsiad letti

Foto: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix

Reisikorraldaja Novaturas alustas täna aktsiate avalikku pakkumist institutsionaalsetele investoritele, erainvestorid saavad aktsiaid märkida homsest, teatas ettevõte.

Novaturas teatas kavatsusest taotleda oma aktsiate kauplemisele võtmist nii Varssavi börsil (WSE) kui ka Vilniuse Nasdaqi börsil.

Ettevõtte aktsiaid pakutakse investoritele Poolas, Leedus ja Eestis. Ettevõtte aktsiaid pakutakse ka valitud institutsionaalsetele välisinvestoritele väljaspool Ameerika Ühendriikide territooriumi vastavas riigis kohalduva õiguse alusel. Jaeinvestorid saavad ettevõtte aktsiaid märkida 27. veebruarist 7. märtsini maksimumhinnaga, milleks on 13,50 EUR.

Leedu ja Eesti jaeinvestorid saavad ettevõtte aktsiaid märkida ükskõik millises finantseerimisasutuses, mis on Nasdaqi liige ja milles neil on väärtpaberikonto.

Institutsionaalsete investorite nõudlus selgitatakse välja 26. veebruarist 8. märtsini. Emissiooni kaaskorraldajad on PKO Banku Polskiego, Trigon DM ja Swedbank.

Pakkumine hõlmab 3 903 500 aktsiat, st 50% ettevõtte olemasolevatest aktsiatest, mille müüvad ära mõned praegused aktsionärid, sealhulgas enamusaktsionär Central European Tour Operator S.a.r.l. (CETO, äriühing, mis kuulub Polish Enterprise Fund VI-le, mida haldab Enterprise Investors).

Kui ettevõtte aktsiate järele on suur nõudlus, võib CETO suurendada nende arvu enda omandis olevate aktsiate arvel kuni 1 249 120 aktsia ehk kuni 16% ulatuses olemasolevatest aktsiatest. Seega kui uued investorid ostavad ära kõik pakutavad aktsiad, kuulub uutele investoritele esialgse kava kohaselt kuni 50% ettevõtte aktsiatest ja lisaaktsiate pakkumise korral kuni 66% ettevõtte aktsiatest.

Avaliku pakkumise koguväärtus jaeinvestorite maksimumhinna alusel arvestatuna võib moodustada ligi 53 miljonit eurot, kui pakkumise lõppedes on müüdud 50% olemasolevatest aktsiatest, või ligi 70 miljonit eurot, kui pakkumisele pannakse ja müüakse ka kõik lisaaktsiad. Jaeinvestoritele pakutava maksimumhinna alusel moodustab ettevõtte hinnanguline turukapitalisatsioon kokku üle 105 miljoni euro.

Pakutavate aktsiate lõplik arv ja lõplikud müügihinnad määratakse 8. märtsil. Institutsionaalsetele investoritele võib lõplik hind kujuneda kõrgemaks jaeinvestoritele määratud maksimumhinnast.

Jaeinvestoritel on eeldatavalt võimalik märkida ligikaudu 10% pakutavatest aktsiatest.

Praegustel vähemusaktsionäridel on keelatud neile kuuluvaid allesjäänud aktsiaid võõrandada 540 päeva jooksul alates ettevõtte aktsiate noteerimisest WSE ja Nasdaqi börsidel ning CETO’l on keelatud tema allesjäänud aktsiaid võõrandada 180 päeva jooksul. Ettevõttel on keelatud 360 päeva jooksul korraldada uusi aktsiaemissioone.

„Meie strateegiline eesmärk on säilitada juhtpositsioon atraktiivsetel Leedu, Läti ja Eesti turismiturgudel ning arendada äri  Valgevenes, mis on meie jaoks paljutõotav turg. Soovime oma äri jätkuvalt laiendada ja ühtlasi hoida kõrgel kasumlikkust. Meie ärimudelit iseloomustavad äritegevuse suured rahavood ja väiksed kapitalikulud. Me ei investeeri sellisesse põhivarasse nagu kontorid, hotellid, lennukid või bussid ning keskendume selle asemel oma põhitegevusele. Eelistame teenitud tulu regulaarselt aktsionäridega jagada. Novaturas on seega ainulaadne kombinatsioon kasvavast ja dividende maksvast ettevõttest,“ ütles Novaturase tegevjuht Linas Aldonis pressiteates.

Orienteeruvalt 21. märtsil võiks olla aktsiatega kauplemise esimene päev WSE ja Nasdaqi reguleeritud turgudel

Novaturas Grupp on nii müügikäibe kui ka reisijate arvu poolest Leedu, Läti ja Eesti reisikorraldajate turuliider. Grupi turuosa korraldatud tellimuslendude segmendis ületab regioonis 40%.

Ettevõtte teatel iseloomustavad tema ärimudelit äritegevuse suured rahavood (ületades EBITDA 100%) ja väiksed kapitalikulud (0,3 miljonit eurot 2017. aastal), mis võimaldavad jagada suure osa teenitud tulust aktsionäride vahel. Novaturase teatel on korrapärane dividendide maksmine ettevõtte strateegia üks võtmeelemente. Juhatus eeldab, et 2018. aasta esimese poole auditeeritud majandustulemuste põhjal on võimalik välja maksta umbes 6 miljoni euro ulatuses vahedividende. Pikas plaanis loodab juhatus teha ettepaneku maksta dividendidena välja 70–80% ettevõtte puhaskasumist.

Hetkel kuum