Mait Kraun • 14 november 2018
Föderaalreservi endine juht Alan Greenspan ütleb, et USA valitsuse praegune eelarvepoliitika ei ole jätkusuutlik.  Foto: EPA

Greenspan: USA riigivõlg võib kontrolli alt väljuda

Föderaalreservi endine juht Alan Greenspan ütles, et USA võlataseme kasv võib majanduse rööpast välja viia. Ühtlasi andis ta kitsenevat tööturgu silmas pidades inflatsioonihoiatuse, vahendab Bloomberg.

„Ma näen inflatsiooni esimesi märke,“ ütles Greenspan Bloombergile antud intervjuus. „Me näeme seda kõigepealt tööturul, kus olukord on muutunud väga kitsaks. Keskmine palk on lõpuks kasvama hakanud ja produktiivsust seal taga ei ole.“

Septembris oli USAs inflatsioon Föderaalreservi eelistatud näidiku järgi 2 protsenti (aastases võrdluses). Alates 2012. aastast on inflatsioon püsinud 2 protsendi tasemest madalamal. Töötuse määr on kukkunud 3,7 protsendile, mis on madalaim tase alates 1969. aastast.

Greenspan ütles, et tootlikkuse kasv on kesine, mis tähendab, et inflatsioon hakkab kiirenema.

2006. aastani USA keskpanka juhtinud Greenspan lisas, et USA võlatase võib majanduskasvu piirama hakata. „Maksukärped andsid majandusele tõuke, aga see ei ole sugugi piisav, et defitsiidi suurenemist ära katta,“ rääkis ta. „Sul ei ole võimalik makse vähendada, kui sa ei leia tulusid mujalt. Sellisel juhul tekivad probleemid.“

Maksukärped ja fiskaalne stimuleerimine on aidanud USA majanduskasvu viia 3 protsendi tasemest kõrgemale. USA eelarve defitsiit oli Donald Trumpi presidentuuri esimesel majandusaastal aga 779 miljardit dollarit. Kardetakse, et USA 21,7 triljoni dollari suurune võlg võib kontrolli alt väljuda.

Greenspan ütles, et USA peaks vähendama kulutusi sotsiaalkindlustusele, Medicaidile ja Medicare’ile, mis võimaldaks finantsseisu stabiliseerida.

Hetkel kuum