Lauri Teder • 20. märts 2019 kell 17:58

WTI toornafta tabas nelja kuu kõrgpunkti

Naftapump Texases Permi reservuaari piirkonnas  Foto: EPA

USA naftavarude ootamatu langus viis Ühendriikide musta kulla segu hinna esimest korda umbes nelja kuu jooksul üle 60 dollari piiri.

Ühendriikide toornaftavarud kahanesid nädalaga ligi 9,6 miljoni barreli võrra, näitasid kolmapäeval avaldatud riikliku energeetikaagentuuri andmed. Järsk vähenemine oli tingitud suuremast ekspordist ning rafineerimistehaste harilikust kõrgemast tootmisvõimekusest. Hoogsalt langes ka saaduste hulk: bensiinivarud langesid nädalaga 4,6 miljoni barreli võrra, naftaõlide jääk aga 4,1 miljoni barreli võrra.

USA naftasegu West Texas Intermediate (WTI) kallines kolmapäeval umbkaudu 1% ja jäi liikuma 60 dollari piiri lähedale. Samas seisus oli WTI viimati möödunud novembris. Põhjamere musta kulla sort - Brent - tõusis 0,5%, umbes 68 dollarini barreli kohta.

Tooraine väärtust hoiavad praegu üleval OPECi tootmiskärped ja USA kehtestatud sanktsioonid Iraanile ja Venezuelale. Nädala alguses avaldasid naftakartelli juhid, et OPEC ja selle liitlased pidasid aasta alguses kokku lepitud kärbetest veebruaris kinni pea 90% ulatuses - jaanuaris oli näitaja 83%. Eelkõige OPECi juhtriigi Saudi Araabia ja maailma suuruselt teise naftatootja Venemaa seatud kava kohaselt pühitakse selle aasta esimese kuue kuu jooksul turult 1,2 miljonit barrelit päevas (võrreldes oktoobrikuiste tootmismahtudega).

Teisalt jälgivad kauplejad lähiajal hoolega erinevaid makromajanduslikke märke, sealhulgas Föderaalreservi peagi lõppevalt kohtumiselt saabuvaid signaale, kuna USA ja rahvusvahelise majanduse jahtumine kujutab ohtu ka naftanõudlusele.

Hetkel kuum