Artikkel
 • Jaga lugu:

  Ford lahkub Vene autotööstusest

  FordSollersi tehas Peterburi lähistel VsevoložskisFoto: Reuters/Scanpix

  USA autokontsern Ford sulgeb oma Venemaal asuvad autotehased ning loobub juhtivrollist ühisettevõttes Ford Sollers, selgus kolmapäevasest pressiteatest.

  Ameerika Ühendriikide suuruselt teine autotootja sulgeb restruktureerimiskava käigus sõiduautode monteerimisvabrikud Naberežnõje Tšelnõs ja Peterburis ning mootoritehase Elabugas. Firma sõnul kaotab selle tulemusel töö "märkimisväärne arv" inimesi. Lisaks loovutab firma kohalikule partnerile juhtivrolli 2011. aastal loodud ühisettevõttes Ford Sollers, vähendades oma osaluse seniselt 51 protsendilt 49 protsendile.
  Restruktureeritud Ford Sollers lõpetab sõiduautode tootmise juuni lõpus ning keskendub edaspidi kommertssõidukite valmistamisele.
  Sulgemised toovad Fordile kaasa 450-500 miljoni dollari ulatuses erakorralisi kulusid, kuid juhtkonna sõnul on summa juba arvestatud varem välja kuulutatud ülemaailmse muudatuskava sisse, millega kaasneb umbes 11 miljardi dollari suurune väljaminek. Plaani raames on Ford juba viinud läbi koondamisi Lõuna-Ameerikas ja Euroopas.
  Ford oli 2002. aastal Peterburisse rajatud tehasega esimene Venemaal kanda kinnitanud rahvusvaheline autokontsern. 2011. aastal lõi grupp juba ühisettevõtte UAZ ja ZMZ omanikfirma Sollersiga, lootes lõigata kasu piirkonna autoturu hüppelisest kasvust. Paraku saabus turu haripunkt juba 2012. aastal, mil Fordil õnnestus müüa 130 809 sõiduautot. Krimmi hõivamise järel saabunud USA ja Euroopa majandussanktsioonid, rubla odavnemine ja nõrk majanduskasv avaldasid paraku tugevat mõju ka kohaliku autoturu nõudlusele ning põhjustasid kokkuvõttes vabrikute alakasutuse. Mullu soetati Venemaal vaid 53 234 Fordi sõidukit.
  Fordi väärtpaber reageeris kolmapäeval avaldatud otsusele esmalt umbes 1% tõusuga, ent vajus viimaks 1,6% miinusesse. Sollersi Moskva börsil noteeritud aktsia odavnes seevastu umbes 0,7%, 362 rubla tasemeni. Eelmise aasta sama kuupäevaga võrreldes on aktsia kaotanud üle 36%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Balti aktsiaturul tugev tõusupäev
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.