Lauri Teder • 27. märts 2019 kell 15:46

Ford lahkub Vene autotööstusest

FordSollersi tehas Peterburi lähistel Vsevoložskis  Foto: Reuters/Scanpix

USA autokontsern Ford sulgeb oma Venemaal asuvad autotehased ning loobub juhtivrollist ühisettevõttes Ford Sollers, selgus kolmapäevasest pressiteatest.

Ameerika Ühendriikide suuruselt teine autotootja sulgeb restruktureerimiskava käigus sõiduautode monteerimisvabrikud Naberežnõje Tšelnõs ja Peterburis ning mootoritehase Elabugas. Firma sõnul kaotab selle tulemusel töö "märkimisväärne arv" inimesi. Lisaks loovutab firma kohalikule partnerile juhtivrolli 2011. aastal loodud ühisettevõttes Ford Sollers, vähendades oma osaluse seniselt 51 protsendilt 49 protsendile.

Restruktureeritud Ford Sollers lõpetab sõiduautode tootmise juuni lõpus ning keskendub edaspidi kommertssõidukite valmistamisele.

Sulgemised toovad Fordile kaasa 450-500 miljoni dollari ulatuses erakorralisi kulusid, kuid juhtkonna sõnul on summa juba arvestatud varem välja kuulutatud ülemaailmse muudatuskava sisse, millega kaasneb umbes 11 miljardi dollari suurune väljaminek. Plaani raames on Ford juba viinud läbi koondamisi Lõuna-Ameerikas ja Euroopas.

Ford oli 2002. aastal Peterburisse rajatud tehasega esimene Venemaal kanda kinnitanud rahvusvaheline autokontsern. 2011. aastal lõi grupp juba ühisettevõtte UAZ ja ZMZ omanikfirma Sollersiga, lootes lõigata kasu piirkonna autoturu hüppelisest kasvust. Paraku saabus turu haripunkt juba 2012. aastal, mil Fordil õnnestus müüa 130 809 sõiduautot. Krimmi hõivamise järel saabunud USA ja Euroopa majandussanktsioonid, rubla odavnemine ja nõrk majanduskasv avaldasid paraku tugevat mõju ka kohaliku autoturu nõudlusele ning põhjustasid kokkuvõttes vabrikute alakasutuse. Mullu soetati Venemaal vaid 53 234 Fordi sõidukit.

Fordi väärtpaber reageeris kolmapäeval avaldatud otsusele esmalt umbes 1% tõusuga, ent vajus viimaks 1,6% miinusesse. Sollersi Moskva börsil noteeritud aktsia odavnes seevastu umbes 0,7%, 362 rubla tasemeni. Eelmise aasta sama kuupäevaga võrreldes on aktsia kaotanud üle 36%.

Hetkel kuum