Rait Kondor • 17. mai 2019 kell 21:12

Börs: turud langesid Hiina retoorika tõttu

Maaklerid New Yorgi börsil.  Foto: Scanpix/REUTERS/Brendan McDermid

USA aktsiaindeksid reedel langesid, kui hiinlased tulid välja seisukohaga, et Hiina ei saa kaubanduskõnelustes järeleandmisi teha.

S&P 500 indeks langes 0,58% 2859,53 punktini, Dow Jones tööstusindeks langes 0,38% ning Nasdaqi indeks 1,04%.

Hiina valitsuse poolt välja antavas ajalehes Rahva Leht ilmus reede hommikul esikaanel artikkel, mis ütles, et Hiina on varemgi sõdades ja erinevates loodusõnnetustes hakkama saanud ning ei tohi nüüdki USAga peetavas kaubandussõjas järeleandmisi teha. Reuters sõnul viitas Hiina ajaleht sellele, et läbirääkimiste jätkamine on mõttetu, kui Washington oma kurssi ei muuda.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang ütles riigiajalehe sõnumit kommenteerides, et Hiina on alati julgustanud USAga peetavaid vaidlusi lahendama dialoogi ja konsultatsioonide teel.

„Kuid seoses mõnede asjadega, mida USA pool on viimase Hiina ja USA läbirääkimiste ajal teinud, arvame, et kui nendel läbirääkimistel peaks mingi mõte olema, siis peaks selle taga olema ka siiras soov,“ lisas Kang.

Turud said päeva keskel optimismi tagasi ja läksid isegi plusspoolele, kui meediast käis läbi sõnum, et USA on väga lähedal Mehhikolt ja Kanadalt terase- ja alumiiniumi importtollide mahavõtmise osas.

Kauplemispäev lõpetati siiski langusega, kui Ameerika CNBC telekanal teatas informeeritud allikatele viidates, et järgmise USA ja Hiina läbirääkimiste vooru osas midagi kindlat veel paika pandud ei ole.

Hetkel kuum