investor Toomas • 20. oktoober 2015 kell 10:45

Investor Toomas: lugeja küsis nõu aktsia kohta

Nestle  Foto: EPA

Mulle kirjutas lugeja Georgi, kes küsis, kas ma ei tahaks osta Šveitsi toidukontserni Nestle aktsiat, kuna stabiilne kasvuaktsia võiks pakkuda minusugusele pikaajalisele investorile huvi.

Georgi kirjutas, et Nestle aktsia on viimase seitsme aastaga tõusnud 72 protsenti, ehk keskmiselt 8-9 protsenti aastas. „Kasv on väga stabiilne, ilma võnkumiseta. Samas ka ettevõtte majanduslikud näitajad on väga muljetavaldavad: käive ja kasuminumbrid kasvavad stabiilselt juba neli aastat järjest,“ kirjutas Georgi, kes lisas, et oodata võiks natuke paremat ostuhetke, sest Šveitsi frank on praegu kallis.

Hiina mõjutas tulemusi

Mõni päev tagasi avaldas Nestle enda üheksa kuu tulemused, mis näitasid küll kasvu, kuid ettevõte hoiatas, et käibe kasv tuleb sel aastal oodatust nõrgem. Nestle üheksa kuu käive suurenes 4,2 protsenti, mis on väiksem, kui analüütikud olid oodanud. Kui ettevõte oma käibe teatavaks tegi, kukkus aktsia 3 protsenti.

Nestle juht Paul Bulcke ütles tulemuste kohta, et esimene poolaasta oli ettevõttele hea, kuid kolmandas kvartalis mõjutas tulemusi negatiivselt osa toodete tagasikutsumine Aasias. „Meil edenes äritegevus hästi Ladina-Ameerikas, oluliselt näitas tulemuste paranemist Põhja-Ameerika, eriti külmutatud kaupade sektoris,“ ütles Bulcke käibearuandes. Ta tõdes ka, et müügi kasv on nõrgenenud Hiinas. „Seetõttu prognoosime, et sisekasv on sel aastal 4,5 protsenti.“ Eelnevalt prognoosis Nestle kasvu 5 protsenti.

Mis seal salata, Hiina moodustab paljude suurkontsernide käibest üsnagi olulise osa ja kuna sealse majanduse kasvuhoog on hakanud raugema, tajuvad seda ka paljud suurkontsernid, kes on Hiina turult vilju lõiganud.

Kolm müügisoovitust

Bloombergi andmetel on Nestle aktsial 17 ostusoovitust, 16 "hoia"-soovitust ja 3 müügisoovitust. Analüütikute 12 kuu hinnasihi konsensus aktsiale on 75,85 franki, mis tegelikult polegi kaugel praegusest aktsiahinnast, mis kaupleb 73 frangi juures.

Georgi mainis ka valuutariski. Kuigi Šveits on arenenud riik, võib sealne valuutarisk olla väga suur. Seda tõestas tänavune jaanuar, kui Šveitsi keskpank teatas, et kaotab frangi ja euro 1,2frangise ülempiiri. Kuna Šveitsi börsil on palju globaalse ulatusega ettevõtteid, sealhulgas ka Nestle, kukkus Šveitsi börs 9 protsenti. Sellised suurfirmad nagu Swatch, Richemont ja Holcim olid 12-14 protsenti miinuses. Mitu analüütikut teatas seepeale, et Šveitsi keskpank tulistas selle otsusega endale jalga ja kahjustas majandust.

Arvan, et Nestle on põnev aktsia, aga kuna Hiina kasv võtab hoogu maha, ei pruugi aktsia aastatootlus olla enam nii hea kui varem. Tänan Georgit Nestle idee eest.

Hetkel kuum