• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas sai lugejatelt investeerimisnõu

  Investor Toomasele soovitati investeerida börsil kaubeldavasse kullafondi.Foto: EPA

  Üleskutsele pakkuda välja töökoht minu vabale rahale vastas mitu lugejat, kellelt sain huvitavat finantsnõu.

  Hea investeeringu otsimine nõuab investorilt ka psühholoogi oskusi. Selleks et õigesti aru saada varade hindadest ja jõuda järeldusele, kas tulevikus on nendega võimalik tootlust teenida, tuleb mõista ka investorite mõttemalle, ja see muudab mind pigem nagu psühholoogiks.
  Lugejad soovitasid mulle nii üksikaktsiaid, börsil kaubeldavaid fonde, ühisrahastusplatvorme, üürikinnisvara, kasutatud autosid, pangahoiuseid kui ka dividendikuningaid. Nõuanded lugejatelt olid paremad kui need, mis ma sain pankade finantsnõustajatelt, ning arvan, et üht-teist on nendest soovitustest kõrva taha panna igal investoril.
  Pärast LHV aktsiate märkimist on mul vaba raha hulk kahanenud 60 000 euro pealt enam kui 53 000 eurole. Samas on see ikkagi märkimisväärne summa, mida enda kasuks tööle panna.
  Ühisrahastus on lugejate seas populaarne
  Lugeja Marius kirjutas mulle ja soovitas ühisrahastusplatvorme Moneyzen ja Mintos. Moneyzen pakub pikaajalisi eraisiku laene, kestusega 12–48 kuud. „Laenude sõelumine tundub olevat põhjalik ning kui portfelli hajutada väikeste summadena kõrge krediidiskooriga laenudesse, saab hoida riskid madalad. Hetkel endal umbes 20 laenust üks hilineb, samas on ka neid, mis on varem tagasi makstud,“ soovitas Marius, kelle keskmine tootlus sealt on 18%.
  Mintos pakub erinevat tüüpi laene ettevõtetele ja eraisikutele. „Mintoses on mul keskmine tootlikkus 12,3%, mis on küll oluliselt madalam kui Moneyzenis, kuid samas võimaldab mul investeerida lühiajalistesse laenudesse, mis annab paindlikkuse,“ sõnas Marius.
  Eelisena toob Marius Mintose puhul välja selle, et automaatne investeerimistööriist säästab aktiivsest majandamisest. Enamik tema rahast on investeeritud kuni 30päevastesse laenudesse, millel enamasti on ka tagasiostu garantii ehk probleemide korral saab ta algse summa tagasi. „Eelnev võimaldab minu jaoks riske maandada võimalike probleemide korral. Lisaks kui peaksin otsustama oma raha mujale paigutada, peaks mul sõltuvalt investeeringu tegemise ajast maksimaalselt 1,5 kuuga kogu raha olema kättesaadav,“ ütles Marius.
  Marius pakkus mulle ka hoopis midagi uut. Ta usub, et igal investoril võiks olla mingi osa rahast, mida investeeritakse ühiskondlikult kasulike eesmärkide nimel, ning seetõttu soovitas ta mulle Hea-Koostöö Hoiu-Laenuühistut. „Olen ka ise üks asutajaliikmetest. Hiljuti saadi paika dokumendid ja protseduurid hoiuste ja laenude pakkumiseks. Uues kuust plaanin ka ise oma panuse sinna anda ning pikaajaliselt teatud protsendi oma portfellist määrata,“ sõnas ta.
  Lugeja Andrei soovitas mulle samuti ühisrahastusplatvorme. „Olen kindel, et P2P on pigem spekulatiivne investeering, kuid vaba raha saab siiski riskivabalt paigutada näiteks Twinosse. Siin on väikestele summadele pakutud tagasiostu garantii ja intressid on 10–13%. Samas võib kaaluda ka Bondorat või Mintost,“ soovitas Andrei.
  Üksikaktsiad, fondid, dividendikuningad, start-up'id
  Üks lugeja soovitas Leedu panka Šiauliai Bankas. „Mulle on see viimasel ajal silma jäänud,“ soovitas ta. Kuue kuuga on Leedu panga aktsia tõusnud peaaegu 33 protsenti.
  Teine lugeja soovitas mul investeerida mõnda idufirmasse, ühisrahastusse või kinnisvarasse. „Kuna see klaaslagi on sul juba jah päris pikalt ja väljapääsu ei tundu olema, kui sa just mõnes start-up'is õigel ajal kohal ei ole, aga sa ju jälle välistad start-up'id. Võiksid ikkagi proovida ühisrahastuse pakutavaid lahendusi. Kinnisvaraarendusega ikka vast alt ei lähe,“ sõnas ta.
  Kolmas lugeja soovitas mulle väärismetallide börsil kaubeldavat fondi (ETF). „Kuld ja hõbe on sel aastal märgatavalt tõusnud ja väärismetallide kaevandajate ETF GDX on tõusnud 70% aasta algusest,“ sõnas ta.
  Neljas lugeja arvas, et üürikinnisvara oleks hea investeering. „See toodab nii rahavoogu kui ka kapitalikasvu ja seda ilma erilise riskita. Arvestades tänast ja homset uut raha juurde trükkimist, peavad kõikide varaklasside hinnad varem või hiljem tõusma hakkama,“ soovitas ta.
  Enda sõna ütles sekka ka väikeinvestor Jaak Roosaare, kes soovitas mul uurida lähemalt 50 ja rohkem aastaid dividende maksnud ettevõtteid. Selleks jagas ta ka ühte linki. „Nende keskmine dividenditootlus on hoiuseintressist oluliselt kõrgem ja üleelatud majanduslangused annavad põhjust uskuda, et nad saavad ka tulevikus hästi hakkama. Hinnad on muidugi hetkel kõrged, aga ajas hajutatult võiks mõelda,“ sõnas Roosaare.
  Pakuti ka pangahoiust ning midagi omalaadset
  Kohe pärast artikli ilmumist kirjutas mulle inBanki esindaja Kristin, kes pakkus mulle 3aastase hoiustamise eest 2,5% intressi aastas. „Inbank pakub sulle pankadest parimat hoiuseintressi: 3aastase hoiuse avamisel ulatub meie aastane intressimäär 2,5 protsendini. Seega teeniksid Inbankis kolmeaastast hoiust avades intressidena (60 000 eurole – toim) juurde korraliku 4562,50 eurot,“ ütles ta
  Üks lugeja pakkus mulle välja, et võiksin koos temaga hakata kasutatud autosid ostma, müüma ja vahetama. „Kui ma teeksin pakkumise väga väikse summa peale, see tähendab 1200 eurot, ja suudaksin tekitada sellest 2000 eurot, millest oleks puhaskasum 800 eurot, ja seda kuu aja jooksul. Kasumi teeksime pooleks. 400 eurot sulle ja 400 eurot mulle,“ kirjutas lugeja. Avame investor Toomase kasutatud autode müügiplatsi, või mis?
  Soovitati ka imevaluutat, mille väärtus pidi kordades tõusma. Nimelt kirjutas mulle lugeja Kenert, kes soovitas mulle valuutat, millesse investeerimine ületaks kõiki mu seniseid tulemusi. Lähemalt uurides selgus, et Kenert soovitas mulle krüptovaluutat, millest tuntuim on bitcoin.
  Minu järeldused
  Arvan, et kõik ideed on huvitavad ning piisava aja ja tahtmise juures ka täideviidavad. Ühisrahastusplatvormide suhtes olen olnud skeptiline ja olen seda ka praegu. Mitte, et mul uute ideede vastu midagi oleks, vaid minu arvates on tegemist uue valdkonnaga ja seetõttu tahaks enne näha selles sektoris mõningaid tagasilööke, kui enda raha sinna viima hakkan.
  Soovitus osta Leedu panga Šiauliu Bankase aktsiat oli huvitav, kuna see aktsia on viimase kuue kuuga tõusnud üle 30 protsendi. Paranenud on ka panga tulemused ning eelmisel aastal ulatus puhaskasum 12,6 miljoni euroni. Bloombergi andmetel on panga P/E (aktsia hinna ja kasumi suhe) 4,26. Selle näitaja põhjal on tegemist odava aktsiaga. Ma küll ei hakka praegu Leedu panga kohta otsust langetama, kuid aktsia võtan jälgimisnimekirja.
  Lugeja soovitus investeerida idufirmadesse tõotab tuua suurt tootlust, kuid sellega seoses kasvab märkimisväärselt ka risk. Maailmas on tuhandeid idufirmasid, millel on huvitav idee, kuid mis ei suuda endale leida investoreid. Sama paljud idufirmad ei löö läbi ning püsima jäävad vähesed. Seetõttu oleks idufirmasse investeerimine justkui kellegi teise ideesse panustamine, mis iseenesest pole halb asi. Kui aga idee läbi ei löö, sipleb firma raskustes ning võib üsna kiiresti tegevuse lõpetada.
  Üürikinnisvara on hetkel kuum teema, kuid tõenäoliselt pole ma nii suur ekspert antud valdkonnas, et oskaks sealt endale tootlust välja võluda. Ka ei meeldi mulle see pidev asjaajamine, mis käib üürikinnisvaraga koos. Ka tuleks mul leida üürikorterisse õige üürnik, hoolitseda elamismurede eest – näiteks kui pesumasin juhtub katki minema, pean uue ostma jne. Ühesõnaga, jooksmist oleks palju. Eelistaksin selles võrdluses pigem väärtpabereid.
  Seetõttu vaatasin huviga ideid investeerida väärismetallide kaevandajate ETFi GDX ning dividendikuningatesse. Saan ju ka ise sel aastal peaaegu kaks korda rohkem dividende kui mullu, seetõttu dividendiaktsiad mulle meeldivad. Jaak Roosaare jagatud lingist oleks kasu ka teistele investoritele, kes otsivad dividendiaktsiaid.
  InBanki pakkumine maksta hoiuseintressi 2,5% aastas oleks plaan sellisele rahale, mida ma mitte kuhugi ei investeeriks ja mis pikaajaliselt lihtsalt seisaks kontol. Tõenäoliselt kogu oma vaba raha aastateks hoiusele kinni ei paneks. Kuid hea teada, et pangahoiuse näol on selline võimalus olemas, kuna suurte kommertspankade intressid on praegu ülimadalad.
  Lugeja ettepanek teha minu rahaga tehinguid kasutatud autodega ja kasum pooleks jagada on iseenesest tubli pealehakkamine, kuid autodesse investeerimise all pidasin ma silmas uunikume, mille väärtus aja jooksul kasvab, mitte vastupidi. Selliste autode hinnad on märksa kõrgemad ka ja selliseid sõidukeid müüakse tihtilugu oksjonitel. Seega, kasutatud autode äris ma kaasa lüüa ei kavatse.
  Mis puutub aga krüptovaluutadesse, siis tõenäoliselt sinna ma investeerima ei hakka, kuna tegemist on vägagi riskantse valdkonnaga. Siinkohal tasuks meenutada bitcoiniga seotud skandaale – maailma suurima bitcoinibörsi sulgemine, bitimüntide vargus ning maailma suurima krüptovaluuta hinna järsk langus.
  Lugejad andsid mulle asjalikumat finantsnõu kui investeerimisnõustajad. Ka torkas mulle silma, et lugejad andsid nõu investeeringute kohta, millesse nad ise on raha paigutanud ja millesse nad ise usuvad. Kõiki ideid ma tõenäoliselt töösse ei võta, kuid mõne ehk tõesti. Tänan kõiki, kes võtsid vaevaks ideid välja käia ja vastu kirjutada!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: tule, Karis, appi!
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Kliimaidud on kaasanud tänavu rekordiliselt investeeringuid
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Euroopa Ravimiamet alustab koroonaravimi kiirendatud hindamist
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.