investor Toomas • 1. juuni 2016 kell 10:45

Investor Toomas jätkab rekordite purustamist

iPhone. Möödunud kuul Apple'i aktsia tõusis.  Foto: Reuters/Scanpix

Mais kerkis mu portfelli väärtus üle 250 000 euro taseme ja jõudis uue rekordini. Sellest võin järeldada, et optimism on turgudel tagasi.

Möödunud kuul kerkis mu portfelli väärtus korraks 253 235 euroni, mis on uus rekordkõrge tase. Maikuu lõpuks oli portfelli suurus 252 217,81 eurot, mis on 3,2% rohkem kui möödunud kuul. Eelmine rekord pärines aprillist ja selleks oli 250 734 eurot. Maid jäävad iseloomustama märksõnad nagu LHV börsile tulek, Buffetti firma investeerimine Apple’isse, dividendihooaja algus, 250 000eurosest klaaslaest läbimurdmine, lugejatelt saadud kuhi soovitusi ning silmapiirile kerkinud uued ettevõtted.

LHV aktsia sai tuule tiibadesse

Mais toimus LHV aktsiate märkimine hinnaga 6,95 eurot aktsia. Märkisin üle 2700 aktsia, koguväärtuses 19 000 eurot. Väärtuspäeval pudenes mu kontole 967 aktsiat, mille väärtus oli pisut üle 6700 euro. LHV aktsia tõusis möödunud kuu lõpuks 7,95 euroni, mis on rohkem kui 14% tõusu. Arvan, et võib rahule jääda küll. Kuigi aktsia esimesel kauplemispäeval kohe kõrgustesse ei lennanud, ei võtnud see ka suunda alla. Esimese kauplemisnädala püsis aktsia kindlalt plussis ning ühtlasi oli LHV aktsia möödunud kuul 13 protsendiga mu portfelli suurim tõusja.

Laekusid esimesed dividendid, vahetasin valuutat

Maikuuga algas ka minu portfellis dividendihooaeg, kui laekusid dividendid rõivamüüjalt Apranga. Leedu vägilane maksis omanikutulu 720 eurot, millest 108 eurot läks tulumaksuks. Kätte sain seega 612 eurot. Juunis on oodata rohkem dividende, kokku ootan sel aastal dividende üle 7000 euro.

Kuna otsustasin kindluse mõttes märkide üle 2700 LHV aktsia, kokku peaaegu 19 000 euro eest, siis pidin vahetama vaba valuutat oma kontol. Selleks vahetasin kõik Briti naelad, koguväärtuses 10 626 naela, eurodeks. Seega enam pole mu kontol ühtegi Briti naela. Arvan, et tegemist on hea kokkusattumusega, kuna Brexiti hirmu tõttu on naela kurss hakanud teiste valuutade vastu langema.

Aprilli parim oli mai halvim

Aprillis oli parim aktsia Statoil, kuid möödunud kuul oli see rohkem kui 6 protsendiga portfelli halvim. Nafta hinna kõikumine jätkub ning seetõttu pole ka imestada, et see avaldab mõju Statoili aktsiale. Suurem selgus Statoili kohapealt tuleb 27. juulil, kui ettevõte teatab oma 2. kvartali tulemused. Kuna Norra naftafirma on pidanud madala nafta hinna tõttu oluliselt kulusid koomale tõmbama, võib tulemustest paista positiivne üllatus, sest nafta kaupleb praegu 50 dollari lähedal ehk oluliselt kõrgemal, kui see oli aasta alguses.

Arvan, et nafta hind peaks jääma mingile tasemele pikemalt pidama, siis saavad naftafirmad teha endale ka kindlamaid eelarveid. Sest on ju ka mitmed naftaeksperdid märkinud, et parim hind on stabiilne, mitte pidevalt kõikuv hind.

Rõõmu valmistas aprilli halvim aktsia Apple, millesse investeeris Warren Buffetti ettevõte Berkshire Hathaway. See põhjustas Apple’i aktsiale rohkem kui 6protsendilise tõusu. Tehingud tehti ilma Buffetti endaga konsulteerimata, kuna investeerimisguru on usaldanud kaht fondijuhti – Todd Combi ja Ted Weschlerit –, kes võivad teha iseseisvalt tehinguid kuni 9 miljardi dollari väärtuses. 

Lugejad andsid nõu

Mais pöördusin ka lugejate poole, et saada nõu minu vaba raha paigutamiseks, mida on pisut üle 53 000 euro. Tore oli vastu saada ideid, mis olid elust enesest ehk inimesed olid ise oma raha sinna paigutanud. Populaarne soovitus oli ühisrahastus. Soovitati ka üürikinnisvara, väärtpabereid ning idufirmasid. Sõelale jäi üsna mitu ideed.

Ja need, kel tekib veel ideid, saavad mulle igal ajal kirjutada. Äsja toimunu polnud mingi konkreetne värbamiskampaania ning need, kes kardavad, et ei jõudnud oma ideed saata, siis teadke, et ootan teie ideid kogu aeg.

Mis hakkab aktsiaturgudel juhtuma?

Mainisin eespool, et optimism paistab olevat turgudel tagasi ja seda näitab ka aktsiahindade tõus. Kuigi see aasta algas ettevaatlikult ja börside järsu kukkumisega, on aasta keskpaigaks börsid põhjadest tagasi põrganud. Ma arvan, et aasta teine pool tuleb üsna sarnane sellele, mis toimus aasta esimeses pooles.

Mäletan, et möödunud aasta lõpus tegin prognoose selleks aastaks ja uskusin, et tuleb kahvatu aasta. Siiamaani on nii ka läinud. S&P 500 ja Dow Jones on aasta algusest tõusnud peaaegu 3 protsenti. Samas on olnud tegemist väga kõikuvate turgudega.

Maikuus muutus portfelli koosseis järgnevalt:

LHV Group +12,95%

Leroy Seafood +8,65%

Ryanair +6,54%

Apple +6,53%

Microsoft +6,28%

EXSA +2,95%

Olympic EG +2,58%

Tallink +0,91%

Tallinna Vesi A-aktsia -0,68%

Apranga -3,07%

Berkshire Hathaway B-aktsia -3,4%

Statoil -6,26%

Hetkel kuum