investor Toomas • 5. aprill 2017 kell 6:15

Investor Toomas: ootuste ja reaalsuse ebakõla

Trumpi valimisvõit lõi investoritele palju ootusi, mis pole veel täitunud.  Foto: EPA

Novembris kärgatas pauk, kui Donald Trump võitis USA presidendivalimised ja finantsturud sellele tugevalt reageerisid. Nüüd on sellest pea viis kuud möödas ja esialgne optimism asendunud argipäevase realismiga.

Trumpi-ralli tähendas lühidalt seda, et aktsiad, dollar ja võlakirjade tootlus tõusevad, ja kuigi ralli näitab viimasel ajal vaibumismärke, siis on aktsiaturud valimispäevast alates endiselt üle 10% plussis. Seda aga ei tasu võtta märgina, et investorid usuvad endiselt Trumpi. Kui võtta turud detailsemalt ette, on näha, et investorid ei ole üldse kindlad Trumpi võimes oma poliitikat ellu viia.

Põhimõtteliselt on olukord selline, kus ühelt poolt tuleb arvesse võtta maailmamajanduse sel aastal kiirenenud kasvu ning teiselt poolt Trumpi lubadustest tekkinud minibuumi Ühendriikides. Tulemuste järel jooksid investorid panustama Ameerika edule, kuid see efekt on kadunud ning teised Trumpist tulenenud arengud mandumas või hoopistükkis kadunud.

Põhiettekujutus Trumpi võidu järel oli, et USA majandus lööb õitsele ja jätab ülejäänud maailma kaugele maha. See kajastus Ühendriikide järsult tõusvates aktsiaturgudes ning kallinevas dollaris. Nüüd on aga see läbi, sest USA aktsiate tootlus alates presidendivalimistest on samal tasemel ülejäänud maailmaga ning Euroopast isegi veidi maas. Dollar on tagasi andnud umbes poole oma valimisjärgsest tõusust.

Üks olulisi ralli tegureid oli ka lootus, et Trumpi administratsioon alandab ettevõtete maksukoormust ja lubab tuua välismaale peidetud kasumid koju tagasi. Kirjutasin hiljuti, kuidas poliitikute kraaklemised Washingtonis masendavad investoreid ja kahandavad usku progressi. Just nii on ka läinud.

Loota tuleb globaalsele majanduskasvule

Madalamate maksumäärade ootuses peaksid kõige suurema maksukoormusega ettevõtted olema suurimad võitjad, kuid Goldman Sachsi andmeil on pärast esialgset tõusu nende firmade aktsiad jäänud S&P 500 indeksile tervikuna alla. Sama kehtib ka väiksemate firmade kohta, mis on keskendunud koduturule ja mil pole võimalust keerukate valemitega kasumeid välismaal hoiustada.

Dollar on samamoodi tugevalt järele andnud pärast esialgset rallit. Trump lubas esimesel päeval Valges Majas nimetada Hiina valuutamanipulaatoriks (mida ta pole seni teinud). Pärast valimisi kallines dollar kuue nädalaga kaubavahetuse suhtes tundlike Aasia valuutade korvi vastu üle 3%. JPMorgani dollariindeksi andmeil on nüüd dollar tagasi seal, kus oli enne valimisi. Sama kehtib ka Mehhiko peeso kohta, mis algselt tegi läbi ülisuure languse, kuid on nüüd tagasi valimiseelsel tasemel.

Artikli piiratud mahu tõttu jääb mul veel palju asju mainimata – taristuinvesteeringud, inflatsioon, tervishoid. Kõigis neis valdkondades on esialgne ralli sumbunud. See aga ei tähenda, et USA aktsiatel peaks halvasti minema. Maailmamajanduse kasv hoiab optimismi elus ja aitab Trumpi tegemistega kaasnevat pettumust summutada.

Hetkel kuum