• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jevgeni Ossinovski, võtke hoogu maha

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Sotsiaalministeerium ei ole alkoholireklaami ja alkoholi kättesaadavuse piiramise ettepanekut piisavalt läbi mõelnud ning tekitab liiga karmide muudatustega pigem suure vastuseisu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Tervise ja tööminister Jevgeni Ossinovski tegi esmaspäeval ettepaneku piirata alkoholireklaami ja alkoholi kättesaadavust, saates vastava seaduseelnõu kooskõlastamisele.
  Sotsiaalministeeriumi ettepanekul tuleks alkoholireklaami kontseptsiooni oluliselt muuta. Seaduseelnõu järgi tohiks edaspidi alkoholi reklaamida üksnes ühevärvilisel taustal, ilma heliliste ja visuaalsete kujunduselementideta. Keelatud oleks välireklaam, pikem oleks tele- ja raadioreklaami keeluaeg, kaoks toitlustusasutustele kehtinud erand happy hour’i kohta.
  Reklaami piiramise vastu sellises mahus olid kohe toiduliidu ja mõne alkoholiettevõtte juhid. Selgus, et eelnõu ettevalmistamisel ei olnud ministeerium mitme suurettevõttega teemat arutanud. Poliitikud kavatsevad enne tegutseda ja siis hakata küsimustele vastama. Ettevõtjasõbralikus keskkonnas peaks töö käima vastupidi.
  Kaks teemat tuleks lahus hoida
  Samal ajal reklaami piiramisega tahab ministeerium vähendada ka alkoholi kättesaadavust, mida tuleks Äripäeva toimetuse meelest käsitleda eraldiseisvalt. Arusaamatu tundub näiteks vajadus eraldada alkohol ülejäänud müügisaalist läbipaistmatu seinaga. Palju kauplusi on praegust alkoholipiirangut arvestades seda osaliselt teinudki, hea näide on Prisma Peremarket, kus külastajad ei pääse alkoholi juurde müügikeelu ajal, kuna ala on piirde taga.
  Minister Ossinovski kavatsused on mõistetavad, kui lähtuda ühiskonna sotsiaalsetest valupunktidest, nagu liigne alkoholi tarbimine ja sellega seonduvad õnnetused ja kuriteod. Valusalt tavalised on teated juhtumitest, kus peo käigus läksid kaduma telefon ja rahakott. Alles pühapäeval oli selline lugu Haapsalus, kusjuures kannatanu andis politseile teada, et varastati ka kuus õlut. Kurbnaljakas lugu, kuid näitab, et alkoholipoliitikas tuleb tõepoolest muudatusi teha.
  Ministeerium ei arvesta ettevõtja seiskohaga
  Ossinovski sotside juhina lähtub sotsiaalsest vaatepunktist, kuid kahjuks on kõrvale jäänud ettevõtja. Nii Liviko juht Janek Kalvi kui ka A. Le Coqi juht Tarmo Noop leiavad, et seadusemuudatus piirab ettevõtlusvabadust. Õlletootjad on nõus, et reklaamitingimusi võiks karmistada, kuid mitte nii äärmuslikult. Ühe lahendusena on pakutud näiteks inimeste kaotamist reklaamidest, mis aitaks vähendada alkoholi seostamist elustiiliga, mida Ossinovski peab probleemiks.
  Kahjuks ei ole ettevõtjate arvamusega arvestatud, neid ei kutsutud enne eelnõu koostamist ühise laua taha. Ossinovski nentis eile hommikul “Terevisioonis”, et ettevõtjad saaksid muudatuste järel vähem kasu, kuid see on paratamatu. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa hinnangul on selline suhtumine rünnak rahvuslikule joogitööstusele.
  Rutakas algus
  Toiduliit soovib, et eelnõule tõmmataks kohe pidurit ja alustataks algusest. Tööstusharu osalised tuleks laua taha kutsuda.
  Praegu suutis sotsiaalministeerium minister Ossinovski eestvedamisel teemale küll suurt ja vajalikku tähelepanu tõmmata, kuid kahjuks on lähtepunkt vale ja muutuste samm liiga kiire. Äripäeva toimetus soovitab enne suuri muudatusi asja põhjalikult kaaluda.
 • Hetkel kuum
FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Analüüsifirma: Pelotoni aktsia on väärt null dollarit
Analüüsifirma New Constructs hoiatas investoreid investeerimise eest niinimetatud zombifirmadesse, mille väärtus turul võib minna nulli. Üks sellistest on treeninguvarustuse tootja Peloton.
Analüüsifirma New Constructs hoiatas investoreid investeerimise eest niinimetatud zombifirmadesse, mille väärtus turul võib minna nulli. Üks sellistest on treeninguvarustuse tootja Peloton.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Rapla rahvas on uue Risti Kaubanduskeskuse juba hästi omaks võtnud
Raplas avati uus Risti Kaubanduskeskus, kus resideeruvad Prisma Peremarket, Pepco, Benu apteek ning Circle K, mis kõik on kohalike poolt ülimalt soojalt vastu võetud. Keskus sündis tänu kinnisvaraarendus- ja haldusettevõttele Vintselle, mille investeeringute juht Andres Suurna sõnul olid nii mõnusast vastuvõtust positiivselt üllatunud nii nemad ise kui ka rentnikud.
Raplas avati uus Risti Kaubanduskeskus, kus resideeruvad Prisma Peremarket, Pepco, Benu apteek ning Circle K, mis kõik on kohalike poolt ülimalt soojalt vastu võetud. Keskus sündis tänu kinnisvaraarendus- ja haldusettevõttele Vintselle, mille investeeringute juht Andres Suurna sõnul olid nii mõnusast vastuvõtust positiivselt üllatunud nii nemad ise kui ka rentnikud.
Vene Teater otsib sõjakeerises rahupunkti. "Lapsed ei pea teadma, mis on sõda ja surm"
Vene Teater Tallinnas võtab tööle kaks Ukrainast pagenud noort näitlejat, selle teatri juht on pärist Ukrainast. Siiski pole harvad juhud, kus Vene Teatrit seostatakse oma nimest tingituna Venemaaga.
Vene Teater Tallinnas võtab tööle kaks Ukrainast pagenud noort näitlejat, selle teatri juht on pärist Ukrainast. Siiski pole harvad juhud, kus Vene Teatrit seostatakse oma nimest tingituna Venemaaga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.