Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jevgeni Ossinovski, võtke hoogu maha

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Sotsiaalministeerium ei ole alkoholireklaami ja alkoholi kättesaadavuse piiramise ettepanekut piisavalt läbi mõelnud ning tekitab liiga karmide muudatustega pigem suure vastuseisu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Tervise ja tööminister Jevgeni Ossinovski tegi esmaspäeval ettepaneku piirata alkoholireklaami ja alkoholi kättesaadavust, saates vastava seaduseelnõu kooskõlastamisele.
  Sotsiaalministeeriumi ettepanekul tuleks alkoholireklaami kontseptsiooni oluliselt muuta. Seaduseelnõu järgi tohiks edaspidi alkoholi reklaamida üksnes ühevärvilisel taustal, ilma heliliste ja visuaalsete kujunduselementideta. Keelatud oleks välireklaam, pikem oleks tele- ja raadioreklaami keeluaeg, kaoks toitlustusasutustele kehtinud erand happy hour’i kohta.
  Reklaami piiramise vastu sellises mahus olid kohe toiduliidu ja mõne alkoholiettevõtte juhid. Selgus, et eelnõu ettevalmistamisel ei olnud ministeerium mitme suurettevõttega teemat arutanud. Poliitikud kavatsevad enne tegutseda ja siis hakata küsimustele vastama. Ettevõtjasõbralikus keskkonnas peaks töö käima vastupidi.
  Kaks teemat tuleks lahus hoida
  Samal ajal reklaami piiramisega tahab ministeerium vähendada ka alkoholi kättesaadavust, mida tuleks Äripäeva toimetuse meelest käsitleda eraldiseisvalt. Arusaamatu tundub näiteks vajadus eraldada alkohol ülejäänud müügisaalist läbipaistmatu seinaga. Palju kauplusi on praegust alkoholipiirangut arvestades seda osaliselt teinudki, hea näide on Prisma Peremarket, kus külastajad ei pääse alkoholi juurde müügikeelu ajal, kuna ala on piirde taga.
  Minister Ossinovski kavatsused on mõistetavad, kui lähtuda ühiskonna sotsiaalsetest valupunktidest, nagu liigne alkoholi tarbimine ja sellega seonduvad õnnetused ja kuriteod. Valusalt tavalised on teated juhtumitest, kus peo käigus läksid kaduma telefon ja rahakott. Alles pühapäeval oli selline lugu Haapsalus, kusjuures kannatanu andis politseile teada, et varastati ka kuus õlut. Kurbnaljakas lugu, kuid näitab, et alkoholipoliitikas tuleb tõepoolest muudatusi teha.
  Ministeerium ei arvesta ettevõtja seiskohaga
  Ossinovski sotside juhina lähtub sotsiaalsest vaatepunktist, kuid kahjuks on kõrvale jäänud ettevõtja. Nii Liviko juht Janek Kalvi kui ka A. Le Coqi juht Tarmo Noop leiavad, et seadusemuudatus piirab ettevõtlusvabadust. Õlletootjad on nõus, et reklaamitingimusi võiks karmistada, kuid mitte nii äärmuslikult. Ühe lahendusena on pakutud näiteks inimeste kaotamist reklaamidest, mis aitaks vähendada alkoholi seostamist elustiiliga, mida Ossinovski peab probleemiks.
  Kahjuks ei ole ettevõtjate arvamusega arvestatud, neid ei kutsutud enne eelnõu koostamist ühise laua taha. Ossinovski nentis eile hommikul “Terevisioonis”, et ettevõtjad saaksid muudatuste järel vähem kasu, kuid see on paratamatu. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa hinnangul on selline suhtumine rünnak rahvuslikule joogitööstusele.
  Rutakas algus
  Toiduliit soovib, et eelnõule tõmmataks kohe pidurit ja alustataks algusest. Tööstusharu osalised tuleks laua taha kutsuda.
  Praegu suutis sotsiaalministeerium minister Ossinovski eestvedamisel teemale küll suurt ja vajalikku tähelepanu tõmmata, kuid kahjuks on lähtepunkt vale ja muutuste samm liiga kiire. Äripäeva toimetus soovitab enne suuri muudatusi asja põhjalikult kaaluda.
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nike juht süüdistab kehvas innovatsioonis kaugtööd
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.