Anu Jõgi • 23. aprill 2019 kell 11:38

Omanikud võtsid müügiga lõpusirgel elemenditootjast miljoneid

ASi Tartu Maja Betoontooted juhataja Jaan Luts.  Foto: Väinu Rozental

Betoonelementide tootja TMB, kes müüb oma Läti ja Soome ettevõtted Prantsuse kontsernile Consolis Group, tõi omanikele dividendina sisse 7 miljonit eurot.

Äripäeva Infopanka jõudnud aastaaruande järgi teenis TMB eelmisel aastal 124,95 miljoni eurose käibe juures 17,27 miljonit eurot tegevuskasumit. Aasta varasemaga võrreldes kasvas müügitulu vähem kui protsendi võrra ja kasum jäi eelmisele aastale alla.

Ettevõte kasumist jaotati omanikele dividendi üle 7 miljoni euro ja see on juba ka välja makstud. Aktsiaseltsi TMB omanikud Jaan Luts ja Vallot Mangus.

TMB müüb Prantsuse kontsernile Consolis Group oma Läti ja Soome ettevõtted, kirjutas Äripäev nädal tagasi. Eestis jätkavad nad ise. Ettevõtte juhi Jaan Lutsu sõnul jõustub tehing sõnul mai alguses.

2018. aastal investeeris TMB tehaste hoonetesse ja seadmetesse 2,6 miljonit eurot ja tarkvaraarendustesse 0,2 miljonit eurot. Aruandeaasta lõpus töötas ettevõttes 471 töötajat ja aastaga kahanes töötajate arv 47 võrra. Sellele lisaks töötas tehastes renditöölistena keskmiselt 100 inimest.

TMB müügist suurim osa tuli Rootsist – üle 60 miljoni euro, sellele järgnes Soome turg 50 miljoni euroga. Eesti turule läks ettevõtte toodangut 10,5 miljoni eest ja Lätti 2,7 miljoni eest.

TMB võtab aruandes oma tegevusturgude seisu kokku

Eesti betoontoodete nõudlus püsis jätkuvalt 2018. aastal suhteliselt kõrgena. Suurem nõudlus oli elamuehituses, eriti korterelamute ehituses. Lätis oli betoontoodete nõudlus kasvutrendis, siiski on veel enamik betoonelementide tootjaid seal orienteeritud ekspordile. Ehitusmaht kasvas hoonete ehituses.

Soome betoontoodete nõudlus on heal tasemel, eriti elamuehituses, ja ilmselt jätkub ka lähiaastatel suurte linnade piirkonnas.

Rootsi ehitusturg 2018. aastal stabiliseerus ja oli pigem langustrendis võrreldes eelnevate aastatega. Nõudlus oli elamuehituses suhteliselt suur, kuna jätkus elanike sissevool suurlinnadesse. Ehitati palju ka ühiskondlikke hooneid, kaubanduskeskusi, äri- ja tööstushooneid, spordihooneid jne. Kahjuks on Rootsi ehitusturul prognoositud jätkuvat langust, mis võib tingida TMB kontserni müügitulu vähenemise Rootsi turul.

Betoonelementide turul on konkurents mõõdukas ja müügihinnad seni suhteliselt kõrged. Hinnataset mõjutavad oluliselt soetused Balti maadest, aga ka Poolast ja Saksamaalt.

Augustis kirjutas Äripäev Prantsuse kontserni ambitsioonikast plaanist koondada Eesti betoonelementide tootjad ühe katuse alla: Consolisele kuulub siinsel turul E-Betoonelement, millele lisaks tahtis osta Eesti möödunud aastal edukaimaks ettevõtteks kuulutatud ASi TMB. Viis kuud hiljem selgus, et uudis oli ennatlik: konkurentsiamet ei saanud lubada ühinemist, mille tulemusena oleks tekkinud ettevõte, mis oleks võtnud umbkaudu 40% siinsest turust.

Prantslased ja TMB mängisid plaani ümber ning betoonelementide tootja Eesti üksus otsustati mängust välja jätta. TMB aktsionärid soovivad ettevõtet hirmsasti müüa, kuna ostuks on suurepärane aeg – kahe viimase aasta tulemused on olnud tipus, suuremat kasvu ise enam ei saavuta, ning eespool ei terenda enam nii helge tulevik – nii olid nad valmis müüma ka vaid Läti ja Soome ettevõtte. Läti üksuse ehitas TMB Lutsu sõnul ise nullist üles, Soome ettevõtte omandasid nad aastal 2016. "Oli kasumlik,“ hindas Luts ostetud Soome üksuse edasimüümist.

Aktsiaseltsi TMB omanikud Jaan Luts ja Vallot Mangus olid Äripäeva Rikaste TOPis möödunud aastal 24,8 miljoni euro suuruse vara väärtusega 130. kohal.

Äripäev valis TMB möödunud aastal ka aasta edukaimaks ettevõtteks.

Hetkel kuum