25. november 2010 kell 3:05

Kellele on kasulik Jaanus Rahumägi

Alles see oli, kui kirjutasime, et riigikogu õiguskomisjoni liige ja julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees, reformerakondlane Jaanus Rahumägi jättis väidetavalt osaliselt deklareerimata oma viimaste riigikogu valimiste kampaaniakulud.

Tänane Äripäev kirjutab, kuidas Eesti tipp-poliitikutele ja -ametnikele kohustuslik majanduslike huvide deklareerimine on tegelikult nonsenss. Ning, et sellesama endise turvaärimehe deklaratsioonid on tegelikult juba aastaid esitatud sisuliselt vormitäiteks. Kust tuleb Rahumägi rikkus? Kelle autodega ta ringi sõidab? Kas Vahemere kaldal asuv luksvilla on kellegi tehtud kingitus? Miks ta selle omanikku varjab?

Äripäeva uurimise tulemusena selgus, et perekond Rahumägi on oluliselt jõukam, kui see ametlikest dokumentidest ilmneb. Ametlikult, viimase majanduslike huvide deklaratsiooni kohaselt on Jaanus Rahumäel üks kinnistu Harku vallas ja teine kinnistu Läänemaal. Sõiduvahenditest on tal vaid üks 7aastane kaater Bayliner. Tal on ka üks väärtpaberikonto ja mõned osalused äriühingutes (mis meie andmetel suurt tulu ei tooda). Peale 3,3 miljoni kroonise võla eraisikule tal muid varalisi kohustusi pole. Pole ka muid sissetulekuid, elab teine riigikogu liikme palgast (ca 60 000 krooni kuus). Hakka või kaasagi tundma – mille eest ta siis oma roolitavale Hummerile bensiini või talverehve ostab.

Miks me Rahumäge juba ükskord rahule ei jäta, võib tekkida küsimus. Vastus lihtne – kuni me ei tea, kust tema oma raha saab, on ta oma ameti tõttu me riigi julgeolekule ohtlik. Kui ta oleks tavaline turvaärimees, siis oleks pea ainus, millega ta riiki ohustada saab, maksude mittemaksmine. Kuid täna saab ta (eeldatavalt on tal on kapo-komisjoni juhina ka riigisaladuste luba) oma ametit, teadmisi ja suhteid riigi ja rahva julgeolekule vastupidises suunas ära kasutada. Rahumägi peab oma ameti tõttu olema täiesti läbipaistva eluga, tal ei tohi olla selliseid saladusi, mis võivad muuta ta manipuleeritavaks. Pealegi, ta peab oma ameti tõttu teistele eeskujuks olema. Nii huvide deklareerimisel kui eluviisilt.

 

Seega, kõige olulisem küsimus on: kellele on kasulik Jaanus Rahumägi? Kindlasti pole see Eesti Vabariik, kellele juba teist koosseisu riigikogu liikme tööd tegema pidav Rahumägi on viimase nelja aasta jooksul osutanud peamiselt nupulevajumise-teenust – ta on kohusetruult osalenud pea 74protsendil hääletustest, kuid osalenud kahe seaduseelnõu algatamisel ning olnud vastutav ühe Rahvaliidu algatatud ja tagasi lükatud seaduseelnõu eest. Lisame siia ühe sõnavõtu riigikogu infotunnis, 21 sõnavõttu riigikogu istungeil, 0 esitatud arupärimist ja kirjalikke küsimusi ning võimegi küsida: mis kasu rahval Rahumägist olnud on? Eriti arvestades tema oskust suure kaarega ja ülimalt arrogantselt rahva õiglustundest üle sõita.

Seega, kes vajab Rahumäge? Kes maksab tema teenete eest? Millised teened need on?

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum