• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Poliitnõunike palk peab olema avalik

  Satiiriseriaali „Riigimehed“ austajatele ehk meenub, kuidas sotsiaalse sidususe ministrit abistas poliitnõunik ehk „juhe“: atsakas parteilane, vorstivabriku omaniku poeg, kes aitas ministrit tema esimestel sammudel suures poliitikas. Seriaal pole päris elu, kuid pea igas ministeeriumis töötab üks või mitu poliitnõunikku, kes kuuluvad ministriga ühte parteisse, kirjutab ajakirjanik Katariina Krjutškova.

  Möödunud nädalal oli riigikogus esimesel lugemisel avaliku teenistuse seadus, mille järgi pole poliitnõunik enam avalik teenistuja. Ta liigitub abistavaks töötajaks, umbes nagu ministeeriumi arvutispets või koristaja.  Seega ei pea poliitnõunik avalikult näitama ka oma palganumbrit, seda võib edaspidi teada saada vaid küsides.
  Jah, sisuliselt suunab poliitikat koalitsioonilepe ja otsustab (loodetavasti) minister. Ja kuna poliitnõunikeks on enamasti noored parteikasvikud, vaevalt nende sõna määravaks saab. Kuid siiski varustavad poliitnõunikud ülemust teabega, valmistavad ette esinemisi ja kohtumisi. Poliitnõunik kohtub valijate, partei rahastajate ja teiste otsustajatega, näiteks vallavanema või linnapeaga.
  Poliitnõunik on sõna otseses mõttes avaliku võimu teostaja, kes saab palka maksumaksja taskust. Seetõttu peaksid tema suhtes kehtima samasugused piirangud ja reeglid nagu teistel ametnikel.
  Osa ministeeriume, eeskätt Reformierakonna juhitavaid, ei avalikusta juba praegu poliitnõunike palku. Suur osa veel siiski avaldab palganumbrid ministeeriumi kodulehel. Tänu sellele selgus möödunud nädalal, et üks nõunik lahkus ametist lisatasuga, mis oli suurem kui peaministri kolmekordne kuupalk. Nii kopsaka kaasavaraga ei tohiks ametist lahkuma ükski „abistaja“. Arvestades, et rahandusministri kinnitusel on avaliku sektori kulud viidud miinimumini.
  Poliitnõunike palgad ja majandushuvid peavad olema avalikult väljas, et oleks ülevaade, keda ja millise raha eest ministeeriumis toidetakse. Et parteid ei saaks erakonna raha kokkuhoidmise eesmärgil truusid parteisõdureid riigitööle suunata. Neid näiteid ei pea kaugelt otsima.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kokutajast Eesti parimaks koomikuks ehk kuidas nali andis Ari Matti Mustonenile elutahte
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.