21. november 1995 kell 22:00

T?ehhi ja Sloveenia on KIE riikidest edukaimad

T?ehhi on tõusnud septembris märtsikuuga võrreldes 36. kohalt 30. kohale. T?ehhi parandas oma positsiooni 2,6 punkti võrra ehk sama palju kui Sloveenia. Aasta jooksul on Sloveenia positsiooni parandanud 5,7 ja T?ehhi 5,6 punkti võrra.

Kokku on võimalik saada sada punkti ja T?ehhi on esimese KIE riigina kogunud üle viiekümne punkti. Ühise saatusega endise idabloki riikidest läheb kõige kehvemini SRÜ riikidel, kellest viimane on Valgevene. Kui aga arvestada rahvamajanduse kogutoodangut (RKT) inimese kohta, siis Euroopa arengupanga (EBRD) andmetel on selge liider Sloveenia, kus see mullu oli 10 585 dollarit. T?ehhis oli RKT inimese kohta 7550 dollarit, Eestis 6320, Slovakkias 6290, Valgevenes 6240 ja Poolas alla 5000 dollari.

Kesk- ja Ida-Euroopa on muutunud maailma kõige dünaamilisemaks kaubanduspiirkonnaks, väitis maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) peadirektor Renato Ruggiero Genfis maailmakaubanduse arengust kokkuvõtteid tehes.

Maailmakaubanduse praeguse arenemise eest kannavad hoolt põhiliselt Ida-Euroopa ja Aasia. Kokku peaks maailmakaubandus sel aastal suurenema kaheksa protsenti.

Võrreldes eelmise aastaga on Kesk-Euroopa import suurenenud aasta algupoole kolmandiku ja eksport neljandiku võrra. Sama suur kasv on olnud veel ainult Kagu-Aasias.

Mullu kasvas maailmakaubandus mahuliselt 9,5% ja väärtuseliselt 13%. Esimest korda ületas selle väärtus 4000 miljardi dollari piiri ja oli 4090 miljardit. Teenuste vahetus kasvas kaheksa protsenti ja selle väärtus oli 1100 miljardit dollarit.

1950. aastast peale on maailmakaubandus suurenenud aastas keskmiselt kuus protsenti ja toodang neli protsenti. 45 aastaga on maailmakaubandus 14kordistunud ja toodang 5,5kordistunud.

Hetkel kuum