7. detsember 1995 kell 22:00

Venemaa majandus asub järgmisel aastal tõusuteele

Sterni ennustuse kohaselt suureneb Venemaa RKT tuleval aastal 2--3 protsenti ja järgmisel viiel aastal 5--6 protsenti aastas.

Sterni prognoos 1996. aasta kohta langeb kokku teiste lääne ekspertide arvamusega. Majandusliku koostöö ja arengu organisatsiooni (OECD) hinnangul peaks Venemaa 1996. aasta RKT suurenema 2,5 protsenti ja The Economisti andmetel kuni kolm protsenti.

Majandusreformide algusest kulunud aja jooksul on Venemaa RKT kahanenud kokku ligi poole võrra. 1992. aastal vähenes see 18 protsenti, 1993. aastal 13, 1994. aastal 15 ja tänavu umbes neli protsenti.

Nicholas Stern ütles, et EBRD aktiviseerib oma tegevust ida suunas vastavalt sellele, kuidas Venemaal ja Ukrainal õnnestub oma majandust stabiliseerida. Seni on EBRD investeerinud Venemaale 20 mld Eesti krooni, umbes 10 mld kohta on projektidele alla kirjutatud.

Sterni arvestuste kohaselt hakkavad välisinvesteeringud oluliselt suurenema, kui Venemaa aastainflatsioon alaneb 30--35 protsendini. Selle aasta inflatsioon peaks Venemaal ulatuma 145 protsendini, kuid kui järgmisel aastal suudetakse kinni pidada eelarves kavandatud 1,9protsendilisest kuuinflatsioonist, siis jääb aastainflatsioon selgelt alla 35%.

Rootsi Moskva saatkonna korraldatud ankeetküsitlus näitas, et rootsi ärimehed suhtuvad nii Venemaa arengusse kui oma firma tegevusvõimalustesse Venemaal väga optimistlikult. DI

Hetkel kuum