14. detsember 1995 kell 22:00

Ärge makske altkäemaksu!

Konkreetsemalt: tänu RASi Dvigatel erastamise ümber lahvatanud tülidele ilmus ühel päeval Äripäeva toimetusse inimene, kes lubas nii minul kui mu kolleegil lahkelt kuulata diktofonilindile salvestatud vestlust, kus Dvigateli erastamispakkumuse esitanud mehed rääkisid nagu ärimees ärimehele, kui palju oleks vaja raha maksta, et erastamiskonkursil lõplik otsus enda kasuks pöörata. Vestlusest pärineb ka summa, 200 000 krooni, mis selles situatsioonis vajalik on.

Loomulikult võin ma nõustuda, et see vestlus on kokku monteeritud lõõpimise käigus välja öeldud lausekatketest, mis pühavihane erastamiskonkurentsis allajääja trumpässana ajakirjandusele poetas. Lootes, et materjal, mida süüdistatav ise palub mitte mingil juhul uskuda, konkurendi põrmuks teeb.

Aga mina arvan ikkagi, et see oli tõene jutt, konkreetse summa ja nimedega. Väiteid erastamisagentuuris valitsevast korruptsioonist kinnitavad samad eelpool juba nimetatud konkursside kaotajad ja võitjad. Uuesti küsides võivad nad oma sõnu ka korrata.

Jääb üle soovida, et ehk oleks kasvõi hea nime pärast võimalik asetada näiteks needsamad 200 000 krooni oma suurepärasesse äriplaani või pakkumusse. Mine tea -- ehk võidategi erastamiskonkursi. Kindlasti aga ei ilmu siis ajalehe toimetusse sellised vastikud kassetid.

NB! Meil on altkäemaksumeeste nimed teada.

Hetkel kuum