4. jaanuar 1996 kell 22:00

Head uut aastat!

Kui eelmine aasta kinnistas meis veendumuse, et ettevõtluse areng Eestis on pöördumatu, siis aastalt 1996 tahaks loota jätkuva progressi suunda. Missugused on need positiivsed muutused, millega me võiksime arvestada? Kui ennustada reaalsuse ja fantaasia piirimail, siis võiks pilt kujuneda järgmiseks.

Jaanuaris lahendavad riigikogu ja valitsus maaküsimuse. Maad saab osta ja müüa ning sajad selle taga seisvad suured ja väikesed ettevõtmised lähevad hooga käima.

Veebruaris avavad pangad uued krediidiliinid, mille kaudu saab ettevõtja laenu maa tagatisel.Tekib arvukalt uusi väikefirmasid.

Märtsis leitakse geniaalne tegevuskava, mis peaks mõne aasta jooksul lahendama enamiku muredest maal ning põllumajanduses.

Aprillis lahendab välisminister Siim Kallas kõik poliitilised probleemid Venemaaga, sõlmib piirilepingu. Hüppeliselt paraneb Eesti stabiilsusreiting välisinvestorite silmis ning kodumaise ettevõtja jaoks avaneb põhjatu turg idas.

Mais avab uksed väärtpaberibörs ja sügisel käib seal juba vilgas kauplemine ning aasta lõpuks ostetakse ja müüakse börsil juba enam kui saja ettevõtte aktsiaid.

Juunis alustab hüpoteegipank, kust ka kesklass saab suurema vaevata ja soodsatel tingimustel eluasemelaenu.

Juulis saabuvad konteinerid arvutitega, millega varustatakse kõik Eesti koolid. Bill Gates ja Lennart Meri kirjutavad alla lepingule, mis tagab riiklikul tasemel enneolematu komputeriseerimise.

Augustis hakatakse ehitama uut kiirteed Tallinna--Pärnu--Ikla suunas. Kuu aega hiljem töötavad sajad teerullid ka Narva ja Tartu maanteel. Väiksematelgi teedel ei leia naljalt enam auke.

Septembris otsustab riigikogu teha paranduse maksuseaduses, mis kaotab ära ettevõtte tulumaksu.

Oktoobris on viis maailma suurkontserni otsustanud investeerida Eestisse. Investeeringute kogumaht on meie rahasse ümberarvestatuna üle 30 miljardi krooni. Valgas rajab hiigelkäitise Volvo, mille liinidel hakkavad valmima uusimad automudelid.

Detsembris tõmbab otsad kokku erastamisagentuur, sest peaaegu kõik, mida üldse on saanud privatiseerida, on ka müüdud. Äsja on alla kirjutatud Eesti Merelaevanduse, Eesti Posti, Silmeti ja Eesti Põlevkivi privatiseerimise lepingutele, mis kõik tagavad ettevõtetesse mammutinvesteeringute tegemise.

Ettevõtluse järsu elavnemise läbi suurenevad hooga ka maksulaekumised riigikassasse. Parlament võtab vastu 1997. a riigieelarve, mis näeb ette õpetajate ja arstide palga kolmekordse tõusu. Hästivarustatud politsei on piiri pannud organiseeritud kuritegevusele ja lääne press nimetab Eestit kõige ohutumaks paigaks Ida-Euroopas.

Head uut aastat!

Hetkel kuum