22. mai 1996 kell 22:00

Nestel on turuvallutusega kiire

Neste Oil Eesti tegevdirektori Ilkka Risto tööpäevad Tallinnas on 12 tundi pikad -- aga töötunde ei ole aega lugeda, kuna Neste tahab kavandatud plaani teoks teha kolme aastaga.

Kokku tahab Neste Soome lähipiirkonnas, kus elab kokku 100 mln inimest, rajada 250 bensiinijaama. Praegu on põhirõhk pandud Baltimaadele ja Peterburile. Eestis on praegu 18 jaama ja sel nädalal lisandub Halingas veel üks. 12 neist on valminud Neste oma investeeringutega ja ülejäänud kuus kuuluvad Neste partneritele. Kokku oli Neste firmade mullune käive Eestis veidi alla miljardi krooni.

Venemaal, Poolas ja Leedus on igaühes 15 jaama, Lätis seitse, Kaliningradis kolm ja Valgevenes üks bensiinijaam. 1988. aastal on Neste plaanide kohaselt Eestis ja ülejäänud Baltimaades juba 35 jaama. Ühe bensiinijaama investeeringud ulatuvad 13 kuni 26 miljoni Eesti kroonini.

Neste loodab, et pool tema töötlemistehaste toodangust müüakse edaspidi selles tuhandekilomeetrise raadiusega piirkonnas ja ülejäänud pool Soomes. Ilkka Risto sõnul on Neste missioon luua otseside töötlemistehase ja bensiinijaamade vahel.

Praegu lähipiirkonnad erilist kasumit ei anna, kuid tuleviku seisukohalt tähtsamaks peab Neste Oil Eesti tegevdirektor kohalolekut kogu hooldevõrgus.

Riias ajab Neste aktiivselt kütuseterminaali rajamist. Kuna äsja saavutati krundikokkulepe, siis on peagi oodata ehitustööde algust. Terminaali on kavas kütust tuua Neste Soome tehastest ja mujaltki. Sellest kujuneb tolle piirkonna bensiini-, diisli- jm kütuse jaotuskeskus. KL

Hetkel kuum