30. mai 1996 kell 22:00

Est-Stein pürib Lätti ja Peterburi

OÜ Est-Stein-B tegevdirektor Vambola Juurmann rääkis, et möödunud aastal 2,5 miljonit kivi valmistanud 47 töötajaga Est-Stein müüb 40% toodangust Eestis. Samas ta tunnistas, et müüginäitajad on firmal võrreldes möödunud aastatega tagasi läinud. «Kogu ehitusmaterjalide turul on olnud tagasiminek,» lisas ta.

Juurmann teatas, et ta ei ole eriti optimistlik, et Eesti turul nüüd lähiajal mingi järsk kasv võiks tulla. «Küll aga näeme me kasvu Peterburi ja Läti turul,» lausus ta. Seoses Braasi omandusse sattumisega on firmal Juurmanni sõnul ka rohkem raha, et seda oma tegevuse forsseerimisel ja turu avardamisel kasutada. «Seni on meil Lätis ja Peterburis olnud väiksemad müüginäitajad kui Eestis, mis on turu suurusi võrreldes ebaloogiline,» lisas ta.

Braas Scandinavial on projekt Baltic Tive, kuhu kuuluvad OÜ Est-Stein-B, Lätis asuv müügifirma Dagstine Jumpti ja Braas Scandinavia esindus Peterburis.

Juurmann ütles, et 50% Saksamaa turust hõlmav põhiliselt betoon-ja savikive tootev Braas hakkas umbes kolm aastat tagasi Rootsis, Taanis ja Norras katusematerjalide tehaseid kokku ostma, millest moodustus kontserni harudivisjon Braas Scandinavia.

Poolteist aastat tagasi ostsid sakslased Soome firma Ormax Oy, kes oli siis ka 30% Est-Steini aktsiate omanik.

«Loogilise jätkuna pärast Soome tehase ostmist jõudsid nad ka meieni,» märkis Juurmann. «Tehing, millega Braasist sai 100% Est-Steini omanik, sõlmiti eelmise aasta 14. detsembril.» Sakslaste poolt Est-Steini 70% aktsiate eest makstud hinda ei soostunud Juurmann kommenteerima.

Juurmann selgitas, et ehkki juriidiliselt on firma omanik Braas Austria, käib Est-Steini operatiivjuhtimine siiski Braas Scandinavia kaudu.

Braas Scandinavia möödunud aasta käive oli 1,08 miljardit krooni. Sinna kuulub koos Est-Steiniga 11 tehast. Kogu Braasi kontserni möödunud aasta käive oli 22 miljardit krooni.

Hetkel kuum