11. juuni 1996 kell 22:00

Koalitsioonil on aeg laguneda

Äripäev nendib rõõmuga, et valitsuskoalitsioon on tasapisi üle saamas valearmastuse kompleksist. Reformierakonna, maaliidu ja maarahva erakonna juhtide viimase aja avaldused annavad alust loota, et mullu sügisel loodud ebaloomulik valitsusliit peatselt laguneb. Ning õige see ka oleks, sest teineteise närvidel ja rahva ootustel pikalt mängimine on kahjulik nii mängijate tervisele kui riigi tulevikule.

Ka koonderakond, kes valitsuses ikka veel esimest viiulit tahab mängida, pole enam lootusetus võimukaotamise seisus. Neid erakondi, kes võimukoridori lävel järjekorras sisselaskmist ootavad on küllaga, mistõttu maaparteide lahkumisest tekkivat auku oleks lihtne lappida.

Kui koalitsioon südame rindu võtaks ja laiali läheks, näitaks see ka teatud moraalse puhastuse toimumist. Seni on ajakirjandus ikka arvanud, et valitsuses ollakse võimuhüvede, mitte ideede pärast. Poliitikuil on nüüd võimalus see arvamus kummutada.

Hetkel kuum