31. juuli 1996 kell 22:00

Kahjukindlustuses juhib Eesti Varakindlustus

Järgnevad ASA Kindlustus 59,5 miljoni ja Salva Kindlustus 30 mln krooniga.

Eesti Kindlustuse peaökonomisti Mare Seebi sõnul kasvas Eesti Kindlustuse kahjukindlustuspreemiate hulk võrreldes eelmise aasta sama ajaga 29,7 protsenti. «Seejuures on kahjukindlustuse väljamaksed vähenenud 31,9 miljonilt kroonilt 30,3 miljonile,» väitis Seeb.

ASA Kindlustuse peadirektor Sergei Netshajev on varem kinnitanud, et ASA kindlustuspreemiate kasv möödunud aasta sama ajaga võrreldes oli 40 protsenti.

Kindlustusseltsi Salva kahjukindlustuspreemiad kasvasid firma arendusdirektori Raivo Linnase sõnul eelmise aastaga võrreldes 90,4 protsenti. «Kuid ka väljamaksed on sama ajaga võrrelduna 73,3 protsenti kasvanud,» lisas Linnas.

Ettevõtete vara kindlustamises on kõige rohkem preemiaid kogunud kindlustusselts Polaris-Vara, kokku 17,8 miljonit krooni. Järgnevad Bico ja Seesam, vastavalt 17 mln ja 15,6 mln krooniga. Polarise pearaamatupidaja Jürgen Pelt põhjendas head tulemust aktiivse müügiga. «Meil vahendab kontakte ligi sada agenti, ka maapiirkondades. Oleme teistest seltsidest sellega ees,» sõnas Pelt.

Kodanike vara kindlustatakse konkurentsitult enim Eesti Varakindlustuses. Nimetatud selts kogus esimese poolaastaga preemiaid 16,8 miljoni krooni eest. Järgnevad Polaris-Vara kolme miljoni ja ASA Kindlustus 1,9 miljoni krooniga.

Elukindlustusturul on liidripositsioonil Eesti Kindlustus, kes kogus esimesel poolaastal preemiaid 17,2 miljoni krooni eest. Ülejäänud seltsid kokku müüsid elukindlustuspoliise 11 miljoni eest. Edukaimad neist olid Blig 5,4 miljoni ja Polaris-Elu 4,7 miljoni krooniga.

Seejuures on Eesti Kindlustuse osakaal elukindlustuse väljamaksetest veelgi suurem -- 9,2 miljonit 9,8 miljonist kroonist.

Liikluskindlustuses on teistest enam preemiaid kogunud samuti Eesti Varakindlustus -- 46,9 miljonit krooni. Varakindlustuse ainuomaniku Eesti Kindlustuse finantsdirektori Toomas Kilumetsa kinnitusel oli just kohustusliku liikluskindlustuse kasv möödunud aasta sama ajaga võrreldes esimese kuue kuuga kõige suurem. «Kogutud preemiate järgi arvestades oli siin kasv 36 protsenti, see on enam kui teistes kindlustusliikides,» ütles Kilumets.

Varakindlustusele järgnevad ASA Kindlustus 39,4 miljoni ja Eesti Aeromet 20 miljoni krooniga.

Liikluskindlustuse pingereas neljandal positsioonil olevas Salva Kindlustuses moodustavad liikluskindlustuse preemiad arendusdirektori Raivo Linnase sõnul 43,2 protsenti kogu kindlustusportfellist. Kuid Salva soovib liikluskindlustuse osatähtsust alandada 20 protsendini, ütles Linnas. Tema sõnul hõlmas liikluskindlustus aasta tagasi tervelt kaks kolmandikku Salva portfellist. «Autode kindlustamine on liiga kõrge riskitasemega, lisaks on ka tariifid paigast ära,» põhjendas Linnas liikluskindlustuse osakaalu vähendamist.

Suurima kasumiga lõpetas esimese poolaasta Eesti Kindlustus, teenides kokku 7,6 miljonit krooni. Eesti Kindlustuse tütarfirma Eesti Varakindlustuse kuue kuu kasum oli 15,1 miljonit krooni. Polaris-Vara kasum I poolaastal oli 4,5 miljonit krooni. Polaris-Elu poolaasta lõppes nullkasumiga. Ainult kahjukindlustusega tegeleva seltsi Inges majandustegevuse kasum esimesel poolaastal moodustas 3,1 miljonit krooni.

Tallinna Panga kontrolli all olev kindlustusselts Leks teenis esimese kuue kuuga kasumit pool miljonit krooni.

ASA Kindlustuse poolaasta kasum oli 73 000 krooni. Ülejäänud seltsid ei ole oma esimese poolaasta kasumit avaldanud.

Kõik kindlustusseltsid kokku kogusid esimesel poolaastal kahjukindlustuspreemiaid 353,5 miljonit krooni.

Kindlustusinspektsiooni peadirektori Ellen Ridaste kinnitusel maksti samal ajal hüvitistena välja 122,6 miljonit krooni.

Hetkel kuum