18. august 1996 kell 22:00

Dole taastab USA vägevust

73aastane Bob Dole, kes 16 aastat on püüelnud presidendiks, ütles vabariiklaste erakonna aastakoosolekul, et nüüd on ta ametiks valmis. Dole'i sõnul esindab Clintoni administratsioon lapsebuumi ajastu põlvkonna eliiti, kes mitte kunagi ei saa täiskasvanuks, mitte kunagi ei ole korda saatnud midagi tõeliselt suurt, ei ole midagi ohverdanud, pole kunagi kannatanud ega millestki õppust võtnud.

Sellele vastukaaluks nimetab eakas Dole, kes on suure depressiooni ajastu laps ja sõjas raskelt haavata saanud, end elavaks üheduslüliks USA kunagise parema minevikuga ning kes seetõttu on võimeline andma riigile tagasi tema kunagise vägevuse.

Enamiku analüütikute arvates kujuneb majandusteema sügisestel valimistel otsustavaks. Kuna USA majanduskasv on viimase kuue aasta jooksul olnud jätkuv, töötus aga väikseim, tarbijate usk tulevikku kindlaim, inflatsioon stabiilselt madal ning eelarvepuudujääk 1981. aastast väikseim, on Bob Dole'il ja tema majandusnõunikel raske seda valdkonda arvustada, kuid ikkagi on nende kriitika hävitav.

Teravaimalt kritiseeris Dole Clintoni valitsuse kaubanduspoliitikat, mida ta nimetas hukatuslikuks. Kaubandusbilansi defitsiit on tohutu ning see tuleb kinni maksta keskklassil.

Lisaks lubab Dole alandada 15% võrra inimeste tulumaksu ja poole võrra kapitalikasvumaksu, radikaalselt lihtsustada maksuseadust ja tasakaalustada eelarve aastaks 2002.

Dole'i majandusnõunik John Taylor väidab, et riigi majandusel läheb hästi ainult väliselt. «Tootlikkuse suurenemine, mis on pikaajalise majanduskasvu alus, on Clintoni ajal aastas tagasi läinud ca pool protsenti,» sõnas Taylor. «Meil on pikaajalise majanduskasvu programm olemas,» lisas ta. REUTER-ÄP

Hetkel kuum