• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ehituse töövõtu leping aitab vältida ebameeldivaid üllatusi tellija ja ehitaja vahel

  Kuidas lepinguid õigesti ja põhjalikult sõlmida, me alles õpime ja seda enamasti oma naha ning rahakoti arvel. Üks lepingu liikidest, mida eriti eraisikute vahel ei taheta kirjalikult sõlmida, on ehituse töövõtu leping. Pean seda lepingut üheks komplitseeritumaks, mida soovitaks küll alati kirjalikult sõlmida. Eriti seetõttu, et lepingu periood on suhteliselt pikk ja selle aja jooksul võivad lepingu tingimused oluliselt muutuda ning sageli ilmnevad mõned asjaolud alles lepingu täitmise käigus. Osaliselt tuleneb see sellest, et lepingu üks pool -- tellija (omanik) üldjuhul ei ole ehitaja.
  Ehitamise all mõeldakse uue ehitise püstitamist, olemasoleva ehitise juurde-, peale- või allaehitamist, ehititise konstruktsioonide, ruumijaotuse ja välisilme konstruktsioonilist muutmist, tehnilise ümberseadistamisega seotud ehitus- ja paigaldustöid ja ehituse lammutamist.
  Leping sõlmitakse osapoolte vahel, kelleks on reeglina tellija (omanik) ja ehitaja. Tuleb alati täpselt fikseerida, kas siis juriidilise või füüsilise isiku nimi, aadress, elukoht, registreerimise number või isikukood. Siinjuures olgu öeldud, kui lepingule allakirjutajad igapäevast ehitustööd ei korralda, tuleb kokku leppida, kes on õigustatud andma lepingu küsimustes informatsiooni ja korraldusi, tegema otsuseid jne. Mitte alati ei ole kõige õigem, et seda teeb ämm, kes tavaliselt kodus istub ega pruugi ehitamisest «kõike» teada.
  Väga tähtis on lepingu objekt. See tähendab, milles õieti kokku lepitakse. Siin oleks vaja võimalikult täpselt kirjeldada, missuguseid töid tuleb teha. Tööde loetelu võib vormistada ka lepingu lisana. Tööde loetelu on tähtis seepärast, et selles loetletud tööde eest maksab teine osapool kokkulepitud tasu. Kui osa töid ei ole nimetatud, ei kuulu nende tegemine lepingu hinna sisse. Selles küsimuses on väga palju vaidlusi ja huvitama peaks see mõlemaid pooli.
  Ehituse töövõtu leping võib hõlmata kokkuleppel ka ehitaja poolt teatud materjalide hankimist. Tellijal on õigus nõuda, et hangitakse ja kasutatakse ehitusmaterjale ja -tooteid, millel on normidele ja standarditele vastavuse tõend -- sertifikaat. On oluline, et lepingus oleks kokku lepitud vähemalt materjalide kvaliteeditaseme või tootjafirmade osas.
  Kui lepingu objekt on selge, on vaja kokku leppida, kuidas ja millal toimub tasumine tehtud tööde ja hangitud materjalide eest ja mis suuruses.
  Leping on kogu kokkuleppe alusdokument. Kui lepingu täitmise käigus tehakse uusi kokkuleppeid, siis tuleb need alati teha samuti kirjalikult ja liita lepingu juurde, sest kõikidel lepingu allakirjutamise järel tehtud täiendavatel kokkulepetel ja muudatustel on juriidiline jõud, teinekord ka kõrge hind. Lepingule peavad olema lisatud kõik seda tööd puudutavad dokumendid -- projekt, tööjoonised jne. Ei ole ju näiteks projektil mingit jõudu konkreetse lepingu mõttes, kui see on omaniku lauasahtlis ja mida ehitaja võib-olla ei olegi näinud ning ei ole kokku lepitud, et tuleb ehitada just selle projekti järgi. Siis jäävad ära ka hilisemad vaidlused tööde ümbertegemise pärast. Kui ehitaja ei ole järginud projekti, mis on lepingu dokument, teeb ta töö ümber omal kulul. Kui aga omanik (tellija) nõuab töö tegemist teisiti, kui on projektis, tasub võtta niisuguse korralduse kohta kirjalik alus, sellega läheb üle ka vastutus. Ehituse töövõtu lepingus on sageli sätestatud ka ehitaja poolt kõikvõimalike lubade ja kooskõlastuste hankimine omaniku nimel.
  Planeerimis- ja ehitusseaduse kohaselt kehtestab niisuguste ehitamist puudutavate dokumentide vormistamise ja kooskõlastamise korra kohalik omavalitsus oma ehitusmäärustega. See vajaks selgitamist kompetentsete ametnike poolt. Siis saaks võib-olla meile kõigile selgemaks ka näiteks see, kuidas on võimalik ühel Õismäe või Mustamäe paneelelamul kinni ehitada rõdud nii mitmel erineval viisil, kui selles majas on kortereid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Saabub tulumaksu juurdemaksmise tähtaeg
Esmaspäeval, 3. oktoobril on tuludeklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu ja maamaksu teise osa tasumise tähtaeg.
Esmaspäeval, 3. oktoobril on tuludeklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu ja maamaksu teise osa tasumise tähtaeg.
Kahe elektripaketiga Matsimoka: vaidlesime pikalt Eesti Energiaga
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.