• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ehituse töövõtu leping aitab vältida ebameeldivaid üllatusi tellija ja ehitaja vahel

  Kuidas lepinguid õigesti ja põhjalikult sõlmida, me alles õpime ja seda enamasti oma naha ning rahakoti arvel. Üks lepingu liikidest, mida eriti eraisikute vahel ei taheta kirjalikult sõlmida, on ehituse töövõtu leping. Pean seda lepingut üheks komplitseeritumaks, mida soovitaks küll alati kirjalikult sõlmida. Eriti seetõttu, et lepingu periood on suhteliselt pikk ja selle aja jooksul võivad lepingu tingimused oluliselt muutuda ning sageli ilmnevad mõned asjaolud alles lepingu täitmise käigus. Osaliselt tuleneb see sellest, et lepingu üks pool -- tellija (omanik) üldjuhul ei ole ehitaja.
  Ehitamise all mõeldakse uue ehitise püstitamist, olemasoleva ehitise juurde-, peale- või allaehitamist, ehititise konstruktsioonide, ruumijaotuse ja välisilme konstruktsioonilist muutmist, tehnilise ümberseadistamisega seotud ehitus- ja paigaldustöid ja ehituse lammutamist.
  Leping sõlmitakse osapoolte vahel, kelleks on reeglina tellija (omanik) ja ehitaja. Tuleb alati täpselt fikseerida, kas siis juriidilise või füüsilise isiku nimi, aadress, elukoht, registreerimise number või isikukood. Siinjuures olgu öeldud, kui lepingule allakirjutajad igapäevast ehitustööd ei korralda, tuleb kokku leppida, kes on õigustatud andma lepingu küsimustes informatsiooni ja korraldusi, tegema otsuseid jne. Mitte alati ei ole kõige õigem, et seda teeb ämm, kes tavaliselt kodus istub ega pruugi ehitamisest «kõike» teada.
  Väga tähtis on lepingu objekt. See tähendab, milles õieti kokku lepitakse. Siin oleks vaja võimalikult täpselt kirjeldada, missuguseid töid tuleb teha. Tööde loetelu võib vormistada ka lepingu lisana. Tööde loetelu on tähtis seepärast, et selles loetletud tööde eest maksab teine osapool kokkulepitud tasu. Kui osa töid ei ole nimetatud, ei kuulu nende tegemine lepingu hinna sisse. Selles küsimuses on väga palju vaidlusi ja huvitama peaks see mõlemaid pooli.
  Ehituse töövõtu leping võib hõlmata kokkuleppel ka ehitaja poolt teatud materjalide hankimist. Tellijal on õigus nõuda, et hangitakse ja kasutatakse ehitusmaterjale ja -tooteid, millel on normidele ja standarditele vastavuse tõend -- sertifikaat. On oluline, et lepingus oleks kokku lepitud vähemalt materjalide kvaliteeditaseme või tootjafirmade osas.
  Kui lepingu objekt on selge, on vaja kokku leppida, kuidas ja millal toimub tasumine tehtud tööde ja hangitud materjalide eest ja mis suuruses.
  Leping on kogu kokkuleppe alusdokument. Kui lepingu täitmise käigus tehakse uusi kokkuleppeid, siis tuleb need alati teha samuti kirjalikult ja liita lepingu juurde, sest kõikidel lepingu allakirjutamise järel tehtud täiendavatel kokkulepetel ja muudatustel on juriidiline jõud, teinekord ka kõrge hind. Lepingule peavad olema lisatud kõik seda tööd puudutavad dokumendid -- projekt, tööjoonised jne. Ei ole ju näiteks projektil mingit jõudu konkreetse lepingu mõttes, kui see on omaniku lauasahtlis ja mida ehitaja võib-olla ei olegi näinud ning ei ole kokku lepitud, et tuleb ehitada just selle projekti järgi. Siis jäävad ära ka hilisemad vaidlused tööde ümbertegemise pärast. Kui ehitaja ei ole järginud projekti, mis on lepingu dokument, teeb ta töö ümber omal kulul. Kui aga omanik (tellija) nõuab töö tegemist teisiti, kui on projektis, tasub võtta niisuguse korralduse kohta kirjalik alus, sellega läheb üle ka vastutus. Ehituse töövõtu lepingus on sageli sätestatud ka ehitaja poolt kõikvõimalike lubade ja kooskõlastuste hankimine omaniku nimel.
  Planeerimis- ja ehitusseaduse kohaselt kehtestab niisuguste ehitamist puudutavate dokumentide vormistamise ja kooskõlastamise korra kohalik omavalitsus oma ehitusmäärustega. See vajaks selgitamist kompetentsete ametnike poolt. Siis saaks võib-olla meile kõigile selgemaks ka näiteks see, kuidas on võimalik ühel Õismäe või Mustamäe paneelelamul kinni ehitada rõdud nii mitmel erineval viisil, kui selles majas on kortereid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.