25. september 1996 kell 22:00

Valgustuse rusikareeglid büroos

Pikaajalisel töötamisel arvutitega ruumis, mida valgustavad tavalised luminofoorvalgustid, väsivad valguse ja ekraanilaotuse üheaegse toime tõttu silmad ning tekibki stress ja peavalu. Selleks, et neid probleeme ära hoida või ka vähendada, on kolm lahendust.

- Eelkõige tuleks maksimaalselt ära kasutada loomulikku valgust.

- Teiseks, oleks soovitav kasutada luminofoorvalgusteid elektroonilise süüteseadmega, mis tõstab valgusti toitesageduse väga kõrgeks -- 20 000 kuni 30 000 Hz. See on sedavõrd erinev kuvari laotussagedusest, et valgusti pulstratsioon võib langeda nullini ja nn tuiklemisefektid töös kuvariga peaaegu puuduvad.

- Kui aga büroos on juba tavalised luminofoorvalgustid paigaldatud, saab koosmõju ebatervislikku toimet mingil määral siluda ka kombineeritud valgustusega.

Kasutada lisaks hõõglampidega valgusteid,

kas laual või siis üldvalgustuses. Vähem

tähtis pole arvutitöökohtade ja valgustite paiknemisest tekkivad probleemid, valguse peegeldumised kuvariekraanilt.

Küsimus võib seejuures olla üle- või alavalgustuses.

Hetkel kuum