• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Turg meelitab kosilasi

  Tallinna keskturg on rahvaste paabel, kus põrkuvad kokku ida ja lääne ärikultuur ning ringleb raha, mida maksuameti maksuhaldurid vaid arglikult ette kujutada julgevad. Turuväravas sirutab häbelik eesti talumees käe hästisöönud, paksu kuldketti kandvale armeenlasele, kes on just sõbralikult öelnud, et kui sa oma kaupa odavalt mulle ei müü, ei osta täna seda siin keegi. Eemalt jälgivad dialoogi turukohtadele müüma palgatud vanemas eas venelannad, kes suudavad linnakodanikest klientidele pakkuda kõike alates hapukapsast ja lõpetades ülevoolava sõimuga. Nende kõrval saab kolki pikanäpumees, kes üritas grusiini kaenlaaugust arbuusi välja urgitseda.
  Siis äkki tuleb välk selgest taevast -- linnavõimud on otsustanud keskturu maha müüa alghinnaga kuus miljonit krooni. Talumees pöörab oma päevinäinud Ford Transiti otsa kodu poole, hinges kahtlus, et turg varsti suletakse. Armeenlane patsutab oma kukrut, kuid turu ostmise asemel hoiab ta raha ljulja kebabi restorani avamiseks. Venelannad siunavad Eesti valitsust, aga grusiin ei pane tähelegi, mis on juhtunud. Valitseb üleüldine segadus. Ainult kusagil ärikontorites pannakse kokku ostupakkumusi, mis toovad murepilved turumelu kohale.
  Aktsiaselts Salguke pakub turu eest kaksteist miljonit, teised järjestikku veelgi rohkem. Turul nähakse patseerimas tarmukat metallinaist Tiiu Silvest, kes nostalgiliselt, pisar silmanurgas, otsib oma juuri ja lohutab rahvast väitega, et on otsustanud endise lille- ja vahvlimüüjana ise turuomanikuks saada. Tema pakkumus lööb kaika kodaratesse ASi NT Kaubandus direktori Mati Kebina 30 miljoni kroonisele raharattale, mille ta on lubanud linnavalitsusse veeretada, kui tema kandidatuur valituks osutub. Mõlemal suurpakkujal ei jää muud üle, kui kuulutada linnavolikogu jaoks välja laiaulatuslik koostöö.
  Samal ajal istub oma kabinetis linnapea Jaak Tamm ja raputab pead selle üle, et volikogu on eelistanud Kebina pakkumust temale sümpaatse Tiiu Silvese omale. Lubas ju Silves investeerida viis korda rohkem kui Nõmme turu omanik. Volikogu aga vaatab asjadele liiga realistlikult ja eelistab Silvese väljapakutud klaaskuplile hoopiski Mati Kebina seniseid kogemusi.
  Äripäev jälgib huviga keskturu ümber toimuvat heitlust. Alghinnast viis korda kõrgemad pakkumused pole üllatavad, kuid viitavad osalt sellele, et pelgalt turukaubandusega pole nendel midagi pistmist. Pigem mängivad rolli kesklinnalähedane asukoht ja turukaubanduse võimalused riigimaksudest kõrvale hiilida.
  Tiiu Silvese pakkumus pole usaldusväärne. Silves on tuntud õhulosside ehitaja, meenutagem siinkohal näiteks tema hiljutist lubadust käima panna pensionikindlustusselts, millest praegu pole midagi kuulda.
  Mati Kebina on näidanud end turgudel küll asjatundjana, kuid tõsisemaid investeeringuid ja ettevõtmisi pole temalgi ette näidata ei Nõmme ega ka keskturul.
  Vaatamata sellele, keda linnavolikogu turu omanikuks kuulutab, jääb turg edaspidigi riigiks riigis, kuhu kummalisel kombel ei ulata maksuameti, tarbijakaitse ega politsei käsi. Küll aga tunnevad ennast seal hästi igasugused Luts-Dobroljudovid ja Ahven-Ahmedovid. Tulevaste omanike huvides on, et selline olukord kliendist linnakodanikule võimalikult vastuvõetavaks muuta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Tallinna börs jätkas taastumist
Esmaspäeval suure languse läbi teinud Tallinna börs jätkas täna taastumist, kui indeks tõusis 1,89%.
Esmaspäeval suure languse läbi teinud Tallinna börs jätkas täna taastumist, kui indeks tõusis 1,89%.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
SEB: rammus hinnatõus hammustab Eesti majanduskasvu väiksemaks
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.