17. oktoober 1996 kell 22:00

Vastasseis Kremlis kruvib pinget

Kolmapäeva õhtul teravnes Kremli võimuvõitlus, kui siseminister Anatoli Kulikov süüdistas julgeolekunõukogu sekretäri Aleksandr Lebedit hiiliva riigipöörde ettevalmistamises. Eile nõudis peaminister jõuministritelt, et väed jääksid tekkinud sõnasõjas neutraalseks.

Siseminister väidab, et Lebed kavatseb presidendi operatsiooni eel formeerida 50 000mehelise eliitüksuse, et haarata võimu. Sinna kuuluvat muu hulgas ka 1500 tshetsheeni võitlejat.

Anatoli Kulikov väidab: «Ootamata ära järgmisi presidendivalimisi, on Lebed asunud endale jõu abil rajama teed võimule. Kasutades ära julgeolekunõukogu sekretäri positsiooni, allutab ta paljud jõuüksused personaalselt endale.»

Aleksandr Lebed, kes ei varja oma võimuambitsioone, nimetas Kulikovi süüdistusi alusetuks ning deklareeris, et neist kahest peab üks tagasi astuma.

Peaminister Tshernomõrdin ja presidendi administratsiooni ülem Anatoli Tshubais korraldasid eile nõupidamise. Peaminister nõudis sise- ja kaitseministrilt, et väed jääksid neutraalseks. Ta peab suurt osa Kulikovi väidetest tõele vastavaks, kuid putshiohtu ta eitab. FT-REUTER-ÄP

Hetkel kuum