• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Bürood kolivad Tallinna kesklinnast välja

  Tallinnas on varasemast suurem büroopindade pakkumine. Uusi büroosid tekib pidevalt juurde ning omanikud peavad hakkama tasapisi rendihindu korrigeerima, kui ei taha senistest rentnikest ilma jääda. Nõudluse langus on nähtav eeskätt vanalinnas, kuhu ei saa autoga sõita ja puuduvad ruumide laiendamise võimalused. Seal on büroode rendihinnad hakanud langema. Kõrgemasse hinnaklassi jäävad Viru, Harju, Suur-Karja ja Väike-Karja tänava, Pika tänava alguse ja Raekoja platsi ruumid. Maksimaalne rendihind, mida vanalinna piiril asuva büroopinna eest makstakse, on 380 kr/m². Samas on hinnavahe käidavamate tänavate ja kõrvaltänavate vahel väga suur. Vanalinn kui eliitrajoon jääb tulevikus siiski pigem kaubandus- ja esinduspiirkonnaks.
  Väljaspool vanalinna on kesklinna kõige kallimad bürood Vabaduse platsil, Pärnu ja Narva maantee alguses ning Rävala puiesteel (keskmiselt 200 kr/m²). Suurim probleem on kesklinnas parkimine. Kui parkimisraskusi ei ületata, võib see edaspidi mõjutada ka kinnisvara hindasid.
  Paljud firmad kolivad kesklinnast suuremate magistraalide äärde, kuhu on hea autoga sõita ja saab paigutada suuri reklaame. Järjest enam läheb hinda Pärnu maantee viaduktist kuni Neste bensiinijaamani ning Narva maantee algusest sadama poole jääv ala. Suur potentsiaal on ka Mustamäel.
  Omaette grupi moodustavad endised suured tehased äärelinnas, näiteks Peterburi maanteel ja Männikul, kus põhjalikult remonditud ja uuendatud ruumide ruutmeeter võib maksta 100 kr, samas kõrval remontimata ruumid aga poole vähem. Kõige odavama kontori võib rentida äärelinna kõrvaltänavatel, kus ruutmeetri eest tuleb maksta 30--40 krooni. Sellised ruumid on tavaliselt väga halavas seisukorras ning vajavad põhjalikku remonti. Nõudmine selliste pindade järele peaaegu puudub.
  Kõige rohkem otsitakse ligipääsetavaid ja kvaliteetselt renoveeritud ruume. Sageli seisavad aga ka head pinnad enne sobiva rentniku leidmist kaua tühjalt.
  Aastaga pole rendihinnad märgatavalt muutunud, kuid on kasvanud kulutused kommunaalteenustele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Vilepuhuja märtri rollist välja tõstmine toob ettevõtjatele uusi kohustusi
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
„Kartke ja oodake halvimat“: häkkerid ründasid Ukraina riigi veebi