21. jaanuar 1997 kell 22:00

Kapitalinõue põhjustab segadust

Kuna Lätis on ametlikult registeeritud 55 000 aktsiaseltsi, siis puudutab see 36% firmadest.

«Näib nii, et tuhandeid firmasid on loodud üksnes paari-kolme tehingu jaoks, mille järel on need jäetud tegevusetult seisma,» ütles Läti ettevõtteregistri peajurist Maris Gulbis. Firmadele anti 18 kuud aega oma põhikapitali suurendada.

Isegi kui Läti äriringkondades on üldteada, et paljud firmad loodi riskantsete ülekannete nn odavaks tagamiseks, tuleb firmade massiline likvideerimine ettevõtteregistrile üllatuseks. Nimelt läheb ühe firma likvideerimine riiklikule registrile maksma vähemalt 50 latti ehk 1150 krooni.

Peale selle ujutatakse Läti kohtud firmaasjadega üle. Kõige rängemalt saavad seda tunda Riia kohtud, kuna Läti pealinnas on registreeritud 16 000 kapitali suurendamise nõuet mittetäitnud firmat. Iga firma likvideerimine vajab kohtuotsust, kuid kohtust ei pääse ka need ettevõtjad, kes õigeaegselt ei suurendanud firma põhikapitali, kuid kes nüüd tahavad firmat säilitada.

Ei ole välistatud, et Läti valitsus peab rakendama erakorralisi abinõusid, vältimaks kohtutes kaost ja ettevõtteregistri tohutuid kulusid. DI

Hetkel kuum