22. aprill 1997 kell 22:00

Kuidas parandada monitori pildi kvaliteeti?

Kui meie monitor pilt vilgub või väreleb on alust karta, et kaadrisagedus on alla 75 hertsi. Selle asmel, et olukorraga leppida ja pidevalt silmi väsitades oma silmanägemist ja töövõimet rikkuda või uut monitori ostma minna, võib proovida ka lihtsamaid vahendeid.

Kui teil on väga uus suurelt arvutitootjalt ostetud Windows, siis on lootust oletada, et see võiks ka Windows 95 uusim väljalase olla. Nimelt on uuematel Windowsidel võimalus valida kaadrisagedust ehk paari klahvivajutusega väreluse probleem likvideerida. Alternatiivse lihtsama võimalusena läheb kirja näiteks ATI graafikakaart, millega komplekteeritud arvuti ostmisel on harilikult juba peale pandud uusimad graafikadraiverid -- käitumine, mis reeglina väärib sügavat hukkamõistu. Minu flopireeglite hulka kuulub nimelt ka järgmine seisukoht -- suvaline arvuti või lisaseadmega kaasatulnud flopiketas tuleb panna võimalikult kindlasse kohta, kus ei oleks karta ei tema kadumaminekut ega sattumist kasutajate kätte. Kuna neid draivereid just sageli vaja ei lähe, võiksid nad jäädagi süsteemiadministraatori kätte. Nimelt lubab hea draiver ka vanema Windows 95 versiooni puhul kaadrisagedust muuta. Igaks juhuks tasuks proovida järgmist -- klikkige hiire parempoolse nupuga Windows 95 tühjal töölauapinnal, ja valige Properties (see on kõige alumine valik). Selle peale peaks avanema kartoteegi-karbiga sarnanev dialoog, kus kõige parempoolsem kaart on harilikult pealkirjaga Settings (ehk sättingud, sõnast sättima). Valides piisavalt kaasaegses Windowsis sealt Advanced Settings, on kohe esimeses vaates allservas valik Refresh Rates. Refresh Rate ongi kaadrisagedus ja valides võimalikult kõrge ja samas monitori poolt väljakannatatava, saame me ka parima pildi.

Mõne graafikakaardi, näiteks ATI kaartid, puhul tuleb Setting-kaardi asemel valida ... , mille allservas on muuhulgas valik Refresh Rate, ja sealt sobiv sagedus valida.

Mida aga teha, kui see ei toimi, pilt aga kõvasti väreleb? Hulga graafikakaartidega tuleb kaasa spetsprogramm, mis suudab kaadrisagedust muuta, nimeks harilikult kas refresh või monitor, kohati aga ka setup või install, ja ennast eriti heaks pidavata firmade puhul ka näiteks M64DIAG.

Kui te olete tavakasutaja, siis ma ei näe ausalt öeldes sellele probleemile paremat lahendust, kui selgitada oma süsteemiadministraatorile, et «linnakodanik Marvet arvutinõuandes palus väreleva pildi puhul teie poole pöörduda» ja oodata põnevusega lahendust.

Ma olen veendunud, et teatav lobby-töö on vajalik, enne kui teile nõustutakse appi tulema, sest enamik süsteemiadministraatoreid on teismelisena piisavalt arvutimänge mänginud ja oma silmad ära rikkunud -- aga kaastöötajate noorus ei tohi ju ometi segada teid teel mõnusama töökeskkonna poole.

Hetkel kuum