• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  OECD kiidab Iirimaa majanduse olukorda

  Kuigi majanduskasv on olnud kiire, on kogu majandus hästi tasakaalus. Aastainflatsioon püsib kahe protsendi piires, maksebilanss on plussis ning riigieelarve puudujääk moodustab ainult 1,5% SKTst.
  Tõsi küll, töötus püsib endiselt suur, moodustades 11% aktiivsest rahvastikust. Kuid hõive on viimase kahe aasta jooksul suurenenud neli protsenti aastas ja näib samas tempos kasvavat.
  OECD hinnangul rajaneb majanduse soodne areng edukal finants- ja monetaarpoliitikal, mida toetab efektiivne tulupoliitika. OECD toob välja kolm peamist põhjust, miks Iiri majanduspoliitika on olnud edukas.
  Esiteks, tööjõu kvaliteedi kiire paranemine. Ligi pooled keskkooli lõpetavad noored lähevad edasi ülikooli. Seetõttu on Iirimaal teiste OECD riikidega võrreldes teadlaste ja inseneride osakaal üks suuremaid. Sündimuse vähenemine ja hariduse paranemine on toonud tööturule rohkem naisi.
  Teiseks, tänu välisfirmade investeeringutele on eriti edukalt arenenud tööstuse moodsaimad harud ehk elektroonika- ja keemiatööstus, mille toodang on viimase kolme aasta jooksul kasvanud enam kui kaks kolmandikku. Välisfirmade maksudejärgne kasum moodustas 1995. a 15% riigi SKTst. 1996. a loodi tänu välisinvesteeringutele juurde 14 000 uut töökohta.
  Ja kolmandaks, konsensus sotsiaalpoliitikas, mis tähendab, et valitsuse ning tööturupartnerite, tööandjate ja töövõtjate vahel valitseb juba üheksa aastat tulupoliitikaalane kokkulepe, mis kehtib aastani 1999. See hõlmab palku, makse ja riiklikke kulusid ning on aidanud tööturul konflikte vältida.
  OECD arvab, et Iirimaa majanduse soodne areng jätkub ning et SKT suureneb sel ja tuleval aastal enam kui kuus protsenti. Seda aitavad saavutada investeeringute ja ekspordi jätkuv kasv ja eratarbimise suurenemine.
  OECD hoiatab, et suur majanduskasv võib kiirendada inflatsiooni, ning soovitab majanduspoliitikat säästlikumaks muuta. Tulevikus võib probleeme tekitada ühekülgne spetsialiseerumine elektroonikatööstusele. Iseäranis kui Euroopa Liidu nõudel lõpeb aastal 2005 maksusoodustuste pakkumine. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.