• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  OECD kiidab Iirimaa majanduse olukorda

  Kuigi majanduskasv on olnud kiire, on kogu majandus hästi tasakaalus. Aastainflatsioon püsib kahe protsendi piires, maksebilanss on plussis ning riigieelarve puudujääk moodustab ainult 1,5% SKTst.
  Tõsi küll, töötus püsib endiselt suur, moodustades 11% aktiivsest rahvastikust. Kuid hõive on viimase kahe aasta jooksul suurenenud neli protsenti aastas ja näib samas tempos kasvavat.
  OECD hinnangul rajaneb majanduse soodne areng edukal finants- ja monetaarpoliitikal, mida toetab efektiivne tulupoliitika. OECD toob välja kolm peamist põhjust, miks Iiri majanduspoliitika on olnud edukas.
  Esiteks, tööjõu kvaliteedi kiire paranemine. Ligi pooled keskkooli lõpetavad noored lähevad edasi ülikooli. Seetõttu on Iirimaal teiste OECD riikidega võrreldes teadlaste ja inseneride osakaal üks suuremaid. Sündimuse vähenemine ja hariduse paranemine on toonud tööturule rohkem naisi.
  Teiseks, tänu välisfirmade investeeringutele on eriti edukalt arenenud tööstuse moodsaimad harud ehk elektroonika- ja keemiatööstus, mille toodang on viimase kolme aasta jooksul kasvanud enam kui kaks kolmandikku. Välisfirmade maksudejärgne kasum moodustas 1995. a 15% riigi SKTst. 1996. a loodi tänu välisinvesteeringutele juurde 14 000 uut töökohta.
  Ja kolmandaks, konsensus sotsiaalpoliitikas, mis tähendab, et valitsuse ning tööturupartnerite, tööandjate ja töövõtjate vahel valitseb juba üheksa aastat tulupoliitikaalane kokkulepe, mis kehtib aastani 1999. See hõlmab palku, makse ja riiklikke kulusid ning on aidanud tööturul konflikte vältida.
  OECD arvab, et Iirimaa majanduse soodne areng jätkub ning et SKT suureneb sel ja tuleval aastal enam kui kuus protsenti. Seda aitavad saavutada investeeringute ja ekspordi jätkuv kasv ja eratarbimise suurenemine.
  OECD hoiatab, et suur majanduskasv võib kiirendada inflatsiooni, ning soovitab majanduspoliitikat säästlikumaks muuta. Tulevikus võib probleeme tekitada ühekülgne spetsialiseerumine elektroonikatööstusele. Iseäranis kui Euroopa Liidu nõudel lõpeb aastal 2005 maksusoodustuste pakkumine. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.