Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  OECD kiidab Iirimaa majanduse olukorda

  Kuigi majanduskasv on olnud kiire, on kogu majandus hästi tasakaalus. Aastainflatsioon püsib kahe protsendi piires, maksebilanss on plussis ning riigieelarve puudujääk moodustab ainult 1,5% SKTst.
  Tõsi küll, töötus püsib endiselt suur, moodustades 11% aktiivsest rahvastikust. Kuid hõive on viimase kahe aasta jooksul suurenenud neli protsenti aastas ja näib samas tempos kasvavat.
  OECD hinnangul rajaneb majanduse soodne areng edukal finants- ja monetaarpoliitikal, mida toetab efektiivne tulupoliitika. OECD toob välja kolm peamist põhjust, miks Iiri majanduspoliitika on olnud edukas.
  Esiteks, tööjõu kvaliteedi kiire paranemine. Ligi pooled keskkooli lõpetavad noored lähevad edasi ülikooli. Seetõttu on Iirimaal teiste OECD riikidega võrreldes teadlaste ja inseneride osakaal üks suuremaid. Sündimuse vähenemine ja hariduse paranemine on toonud tööturule rohkem naisi.
  Teiseks, tänu välisfirmade investeeringutele on eriti edukalt arenenud tööstuse moodsaimad harud ehk elektroonika- ja keemiatööstus, mille toodang on viimase kolme aasta jooksul kasvanud enam kui kaks kolmandikku. Välisfirmade maksudejärgne kasum moodustas 1995. a 15% riigi SKTst. 1996. a loodi tänu välisinvesteeringutele juurde 14 000 uut töökohta.
  Ja kolmandaks, konsensus sotsiaalpoliitikas, mis tähendab, et valitsuse ning tööturupartnerite, tööandjate ja töövõtjate vahel valitseb juba üheksa aastat tulupoliitikaalane kokkulepe, mis kehtib aastani 1999. See hõlmab palku, makse ja riiklikke kulusid ning on aidanud tööturul konflikte vältida.
  OECD arvab, et Iirimaa majanduse soodne areng jätkub ning et SKT suureneb sel ja tuleval aastal enam kui kuus protsenti. Seda aitavad saavutada investeeringute ja ekspordi jätkuv kasv ja eratarbimise suurenemine.
  OECD hoiatab, et suur majanduskasv võib kiirendada inflatsiooni, ning soovitab majanduspoliitikat säästlikumaks muuta. Tulevikus võib probleeme tekitada ühekülgne spetsialiseerumine elektroonikatööstusele. Iseäranis kui Euroopa Liidu nõudel lõpeb aastal 2005 maksusoodustuste pakkumine. DI
 • Hetkel kuum
Eero Raun: õhuke riik on Eesti paratamatus, riigirahandus vajab tegevusauditit
Tänased riigirahanduse juhid ei püüagi ebaotstarbekaid kulutusi tuvastada, kirjutab ettevõtja Eero Raun (Parempoolsed).
Tänased riigirahanduse juhid ei püüagi ebaotstarbekaid kulutusi tuvastada, kirjutab ettevõtja Eero Raun (Parempoolsed).
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Eesti parima juhi tiitli võitis ambitsioonikas IT-ettevõtja
Täna kuulutati Eesti parimaks juhiks IT-ettevõtja, OIXIO Groupi omanik ja juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Täna kuulutati Eesti parimaks juhiks IT-ettevõtja, OIXIO Groupi omanik ja juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Otseülekanne Pärnust: parim juht küsitleb mantlipärijaid
Täna selgub Pärnu juhtimiskonverentsil Eesti parim juht, Äripäeva PRO paketi omanikud saavad välja kuulutamisele eelnevast tippjuhtide aruteluringist osa otselülituse kaudu.
Täna selgub Pärnu juhtimiskonverentsil Eesti parim juht, Äripäeva PRO paketi omanikud saavad välja kuulutamisele eelnevast tippjuhtide aruteluringist osa otselülituse kaudu.
Koondamiste kõrval palkab mõni ettevõte sadu töötajaid. “Hea aeg laienemiseks”
Kui tööstus- ja ehitussektori raskuste mõjul paisus töötute arv esimeses kvartalis aastaga pea 20 000 võrra, siis mõned Eesti ettevõtjad on sama ajaga juurde palganud sadu inimesi.Tööpuudus kerkis esimeses kvartalis 7,8 protsendini. Viimati oli tööpuudus nii kõrge koroonaviiruse esimese laine ajal 2020. aastal, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Kui tööstus- ja ehitussektori raskuste mõjul paisus töötute arv esimeses kvartalis aastaga pea 20 000 võrra, siis mõned Eesti ettevõtjad on sama ajaga juurde palganud sadu inimesi.Tööpuudus kerkis esimeses kvartalis 7,8 protsendini. Viimati oli tööpuudus nii kõrge koroonaviiruse esimese laine ajal 2020. aastal, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.