3. juuni 1997 kell 22:00

Oru töötajad jäid vallandamistasust ilma

Ronald Pulleritsu sõnul on röövitud raha pärit pankrotihaldur Andres Kuusele OÜ Freesturvas poolt üle kantud rahast, kus Oru turbakombinaadi töötajate vallandamistasudeks oli ette nähtud 700 000 krooni.

Pullerits ütles, et ta ei mõista, miks ei kasutanud pankrotihaldur raha transportimisel inkassaatori abi.

«Näiteks ESS asub Jõhvis samas majas, kus Maapanga kontor ja Andres Kuuse töökohtki,» süüdistas Pullerits. «Mina oleksin Kuuse asemel pommi autost välja visanud, aga ilmselt kaotas ta sellises olukorras lihtsalt pea.»

Pulleritsu sõnul on Kuusk ka varem raha peamiselt ise transportinud ja inkassaatorit kasutanud harva. Oru turbakombinaadi ühe töötaja kinnitusel pole Kuusk kunagi inkassaatori abi kasutanud.

Ida-Virumaa välipolitsei komissar Herman Piirsalu ütles, et Andres Kuusk rikkus jämedalt seadust, transportides raha ilma julgestuseta. «Praegu on veel vara kommenteerida, mis Kuusega edasi saab,» lausus ta eile pärastlõunal.

Oru pankrotihaldur helistas eile kell 12.56 Toila teeristilt politseisse, teatades, et oli sunnitud pommiähvarduse tõttu koti Oru töötajate vallandamistasudeks mõeldud 600 000 krooniga autoaknast välja viskama. Tagasiteel pangast Orule oli talle helistatud, kästud kott rahaga prügimäe lähedal autost välja visata ning ise edasi sõita. Kuusk heitiski raha Jõhvis Veski ja Jaama tänava nurgal autost välja ja sõitis ise umbes kilomeetri sündmuspaigast eemale, helistades sealt politseisse.

Herman Piirsalu sõnul leidsid demineerijad Andres Kuuse auto tagaistmelt väikese võimsusega pommi, mis lõhati. Pommi võimsust ja käivitamise süsteemi veel uuritakse, lisas ta.

Ida-Virumaa politseiprefekti Helmut Paabo sõnul oleks pomm ilmselt autos olnud pankrotihaldurit ja turbakombinaadi pearaamatupidajat ainult ehmatanud.

Politseiprefekt ütles eile õhtul, et praegu pole veel selge, kas Kuusele esitatakse süüdistus ettevõtte raha ilma julgestuseta vedamises, kuna asjaosaliste ülekuulamine kestab.

Samuti pole politseil veel ühtegi kahtlusalust, kes oleks võinud raharöövi korraldada.

«Pankrotihaldurilt varastati raha pressi tõhusa tegevuse abil, mis teatas kõikvõimalikes kanalites, et täna on Orul rahamaksmise päev,» ütles üks tundmatuks jääda soovinud Oru kombinaadi töötaja. «Meedia andis röövlitele suurepärase võimaluse rööv ette valmistada.»

Hetkel kuum