10. juuni 1997 kell 22:00

Maksude eest pakku

Seaduse kohaselt sõltub maksu suurus firma registreerimise ajast. Kui firma on registreeritud Stockholmi börsi A-nimekirjas enne 1992. a, tuleb aktsiate pealt maksta omandimaksu. Kui aga firma on börsil noteeritud pärast 1. jaanuari 1992. a, siis omandimaksu ei nõuta. Uute maksureeglite kohaselt võib firma põhiomaniku maks ületada 100% omaniku võimalikke tulusid.

O-nimekirja ja vabaturu aktsiad on seevastu maksust vabastatud. See ongi pannud kümneid firmasid kaaluma A-nimekirjast O- või OTC-nimekirja üleminekut. Kuid nimekirja muutvates firmades on välisaktsionärid sunnitud oma aktsiad maha müüma. See vähendab välismaiste investeerijate ostuhuvi ning sel juhul võib väheneda firma väärtus. See võib omakorda halvendada firma võimalusi riskikapitali hankimisel ja uusemissiooni tegemisel.

Varakad Rootsi aktsionärid tahavad meelsamini osta maksuvabasid O-nimekirja aktsiaid A-aktsiate asemel. Oht on aga selles, et maksusoodustustest pimestatuna võidakse osta valesid aktsiaid.

Mitmed suured erakapitalile kuuluvad Rootsi firmad on teatanud oma soovist lahkuda A-nimekirjast. Nii on Eestis tegutsev tekstiilifirma Borås Wäfveri, mille aktsiatest 29,3% kuulub juhatuse esimehele Mats Gabrielssonile, üle läinud OTC-nimekirja. Rõivafirma Hennes & Mauritz, kus perekond Perssonile kuulub 46,5% aktsiatest, siirdub O-nimekirja.

Ka meediakontsern Marieberg, mille põhiaktsionärid on Bonnierid, kaalub A-nimekirjast O-nimekirja üleminekut, et sel moel säästa maksudena 20 miljonit Eesti krooni. Mariebergi börsiväärtus on 10,8 miljardit Eesti krooni ja selle aktsiakapitalist kuulub Bonnieridele 12,5%. DI

Hetkel kuum