Klassikalise puhta viina kõrval on moes ka maitsestatud viinad, millest tüüpilisemad on sidruni-, mustsõstra-, jõhvika-, pipra- ja ananassimaitselised.
Tänu viina kangusastmele pakutakse seda ka aperitiiviks, eriti Läänes. Väike kogus jääkülma viina jahutatud pitsist tõstab söögiisu. Viina sobiv serveerimistemperatuur on 6--8 °C.
Kõige lihtsam on valmistada kokteili viinast (nii maitsestatud kui puhtast) ja apelsinimahlast, kuna see mahl vähendab viina maitset. Samal põhjusel on teiseks enamlevinud viinalahjendajaks toonik.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Maitsestatud viinamarkidest sobib pakkuda aperitiiviks puhast jõhvika- ja pipraviina.
Valik lihtsaid kokteile:
- mustsõstraviin + sprite
Hetkel kuum
“Mingit emotsiooni ei tekita”
Artikkel jätkub pärast reklaami
- jõhvikaviin + jõhvikamahl
- jõhvikaviin + toonik
Ivan Collins
Viin + suhkrusiirup + sidrunimahl + pikenduseks soodavesi
Artikkel jätkub pärast reklaami
sidruniviina juuakse ohtra jääga, lisada võib paar tilka sidrunimahla
Bloody Mary
viin 4 cl
tabasco 1--2 tilka
Worchesteri kaste 0,5 baarilusikatäit
sellerisool
Artikkel jätkub pärast reklaami
sidrunimahl 2--3 tilka
maitsestamata tomatimahl
Kurikuulsat Bloody Maryt on võimalik kergesti ka kodus valmistada. Klaasi põhja segatakse viin, maitseained ja sidrunimahl, seejärel kontrollida vürtsikust ning valada peale tomatimahl. Tabasco asemel võib kasutada pipart, Worchesteri kastme asemel sojakastet ja sellerisoola asemel tavalist lauasoola. Kaunistuseks sobib sellerioks, mündi leht.