26 juuni 1997

Viinast saab lihtsaid kokteile

Klassikalise puhta viina kõrval on moes ka maitsestatud viinad, millest tüüpilisemad on sidruni-, mustsõstra-, jõhvika-, pipra- ja ananassimaitselised.

Tänu viina kangusastmele pakutakse seda ka aperitiiviks, eriti Läänes. Väike kogus jääkülma viina jahutatud pitsist tõstab söögiisu. Viina sobiv serveerimistemperatuur on 6--8 °C.

Kõige lihtsam on valmistada kokteili viinast (nii maitsestatud kui puhtast) ja apelsinimahlast, kuna see mahl vähendab viina maitset. Samal põhjusel on teiseks enamlevinud viinalahjendajaks toonik.

Maitsestatud viinamarkidest sobib pakkuda aperitiiviks puhast jõhvika- ja pipraviina.

Valik lihtsaid kokteile:

- mustsõstraviin + sprite

- jõhvikaviin + jõhvikamahl

- jõhvikaviin + toonik

Ivan Collins

Viin + suhkrusiirup + sidrunimahl + pikenduseks soodavesi

sidruniviina juuakse ohtra jääga, lisada võib paar tilka sidrunimahla

Bloody Mary

viin 4 cl

tabasco 1--2 tilka

Worchesteri kaste 0,5 baarilusikatäit

sellerisool

sidrunimahl 2--3 tilka

maitsestamata tomatimahl

Kurikuulsat Bloody Maryt on võimalik kergesti ka kodus valmistada. Klaasi põhja segatakse viin, maitseained ja sidrunimahl, seejärel kontrollida vürtsikust ning valada peale tomatimahl. Tabasco asemel võib kasutada pipart, Worchesteri kastme asemel sojakastet ja sellerisoola asemel tavalist lauasoola. Kaunistuseks sobib sellerioks, mündi leht.

Hetkel kuum