20. oktoober 1997 kell 22:00

Liival luuakse korda

Nõmme linnaosa kirdenurgas Liival asub nõukogude ajast pärit ja nüüd gigantse turuna tegutsev laomonstrum. Septembri keskel tungisid kaks vene keelt rääkivat katmata nägudega noormeest päise päeva ajal ühte arvukatest laoboksidest, surusid püstolitaolise esemega ähvardades boksi rentniku näoli laopõrandale maha ja lahkusid väikekaupmeeste päevakassaga.

Jultunud röövimisega said kurjategijad kolme minutiga 350 krooni võrra rikkamaks. Boksi rentiva ASi Anhelle omaniku hinnangul olid noormehed ilmselt narkouimas. «Kõik kardavad vargusi, mida siin juhtub iga päev,» kinnitas noormees.

Liiva keskus on ainulaadne laoehitis Eestis, mida ka kõige lihtsama varguse eest pole kerge kaitsta. Laokompleksi terriotoorium, mida 1995. aastast haldab AS Liiva P&K, hõlmab 14 taraga piiratud hektarit. Siin on 32 ladu üldpinnaga 80 000 m². Eesti suurimas katusealuses, nelja hektari suuruses laos, millel on 24 sissepääsu ja ruumide üldarv küünib sajani, toimub praegu kõige vilkam kaubandustegevus. Liiva keskusel on hetkel 40 rentniku.

«Ma ei salga, et turvalisusega on meie rentnikel probleeme ja praegu oleme asunud olukorda parandama,« ütles ASi Liiva P& K juht Toivo Külaviir. Tema teada toimus aastas Liival keskmiselt 3--5 olulist, kuni 10 000kroonise kahjuga vargust. «Kuid alates septembrist, mil Liiva keskuses liigub ka päevane patrull, on vargused Liiva keskuse lahtiolekuajal lõppenud,« kinnitas Toivo Külaviir.

Septembri alguses toimud vargus sundis haldusettevõtet otsustavalt tegutsema. Tööle võeti ettevõte turvalisuse eest vastutav isik ja veel sel aastal paigaldatakse tehnilised valvesüsteemid. «Nii suurt maa-ala pole võimalik mehitatud valvega kaitsta,» põhjendas Toivo Külaviir.

Hetkel kuum