27. oktoober 1997 kell 22:00

Korel sattus hätta tarkvara teenindamisega

Tartus tegutsevas Koreli Süsteemide ASis töötab praegu 14 inimest, tarkvaraprogrammi Concorde litsents on kahekümnel Eesti firmal, millest lõviosa asub Tallinnas. Taani firma Damgaard Data toodetavat majandustarkvara kasutavad Eestis sellised ettevõtted nagu Eesti Raudtee, Tallinna Pank, Eesti AGA, Tallinna Kaubamaja ja Tartu õlletehas.

Varsti peaks klientide nimistusse lisanduma ka AS Tallinna Sadam, mille puhul on projektijuht maailma üks suuremaid riistvarafirmasid IBM ning kus Koreli Süsteemid osalevad vaid allhanke korras.

Koreli Süsteemide teenuste kasutamisest on loobunud Tartu õlletehas. Tarkvarakasutajad pole rahul Koreli teenindusega ja IBMi arvutitega töötavad Concorde'i kasutajad on pöördunud IBM Eesti OY poole palvega aidata kaasa täiendava toetuse pakkumisele programmi hooldamisel. Räägitud on ka teise sama teenust pakkuva firma loomisest Eestis.

IBM Eesti juht Ants Urvak ütleb, et arutletud on teemal, kas IBM võiks olla firma, kelle kaudu tuuakse Concorde'i tarkvara Eestisse. Tarkvaraprogrammide edasimüügiõigust ja sellest tulenevat teenuste müüki võiks lisaks Koreli Süsteemidele korraldada ka mõned teised firmad, leiab Urvak.

Koreli Süsteemide juhatuse esimees Rait Persidski kinnitab, et firma ei karda konkurentsi, mis võimaldaks suurema arvu klientide teenindamist.

Oleme vältinud reklaami, sest meil pole jõudu teenindada kõiki kliente, kellel oleks antud toote vastu huvi, lisab Persidski. Tema sõnul on Korel avatud kõikidele klientidele ja püüab neile, kellel on tekkinud veendumus installeerida just selline tarkvara, tulla vastu nii palju kui võimalik.

Persidski sõnul piirab firma võimalusi põhiaktivate nappus, milleks on oskusteabe ja vajaliku arvu inimeste puudumine.

Kui Lääne-Euroopas kasutatakse rohkem tarkvaraprogrammide standardpakette, siis Eesti firmad on nõudlikumad ja soovivad konkreetselt oma ettevõtte jaoks kohaldatud tarkvara, ütleb Persidski. Koreli Süsteemide töötajad suudavad koostada kliendi vajadustest lähtuva tarkvaraprogrammi, kuid seetõttu saavad kliendi võimalike probleemide korral neid aidata ka ainult Koreli töötajad, lausub Persidski.

Koreli Süsteemide esinduse loomine Tallinna on üks firma prioriteete, kinnitab ettevõtte tegevjuht.

Persidski sõnul käivad Korelil praegu IBMiga liitumisläbirääkimised. Ants Urvak eitab aga sellist informatsiooni.

Koreli Süsteemide huvi liitumise vastu IBM Eestiga on seotud sellega, et Concorde'i tarkvara on kõige paremini töötanud IBMi arvutitel, põhjendab Rait Persidski. Kuna Concorde'i programmide levitajafirma üks omanikke on IBM, on programm võib-olla algusest peale loodud paremini töötama IBMi masinatel, lisab ta.

Hetkel kuum