• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Offshore'ide kasutamine pole maksustatud

  Rahandusministeerium tegi ettepaneku maksustada offshore-firmadele osutatud teenused 15% tulumaksuga. See hääletati tulumaksuseaduse eelnõust riigikogu liikmete poolt välja. Seadust täiendati aga teiste mitteresidentide tulude maksustamise nõuetega, mis puudutavad ka offshore-firmasid. Uus tulumaksuseadus hakkab kehtima 1. jaanuaril 1998.
  Lemmi Oro sõnul puudutab tulumaks offshore-firmasid vaid siis, kui mõned neist on osanikuna dividendi saajate hulgas. «Mitteresidentidele makstavate dividendide pealt tuleb maks kinni pidada,» selgitas ta.
  Rahandusministeeriumil on kavas järgmisel aastal offshore-firmade maksustamise paragrahv uuesti välja käia, aga mitte enam endises sõnastuses. «Neid variante on palju,» lausus Oro ega täpsustanud veel, millise ministeerium välja valib.
  SFI Eesti filiaali direktori Enn Heinsoo sõnutsi on tulumaksuseaduse parandustest kõige ohtlikum mitteresidentide poolt Eestis väärtpaberite müügi maksustamine. Seaduse järgi maksustatakse tulumaksuga see tulu, mis mitteresident sai Eestis asuva vara, sealhulgas Eestis registreeritud ettevõtete poolt väljalastud väärtpaberite võõrandamisest.
  Kui mõni Saksa firma omab Eestis aktsiaid näiteks Luksemburgi investeerimisfondi kaudu, siis maksustatakse Eestis aktsiate müük tulumaksuga. Luksemburg on tuntud madala maksumääraga piirkond. Eestil temaga, erinevalt Saksamaast, topeltmaksustamise vältimise lepingut pole sõlmitud ja Saksa firmale ei ole sellised tehingud kasulikud.
  Offshore'i jaoks on Heinsoo sõnul ohtlik ka tulumaksuseaduse see paragrahv, mida täiendati maksuhalduri õigusega võrrelda seotud residendist ja mitteresidendist isikute vahel tehtava tehingu väärtust mitteseotud isikute tehtavate sarnaste tehingute väärtusega. See tähendab, et maksuhaldur hakkab uurima offshore-firmade tausta.
  Lemmi Oro lausus, et kui maksuametnikul õnnestub välja selgitada offshore- ja Eesti seaduste järgi registreeritud firma seose, on võimalik seda seadusepunkti rakendada.
  Ka väärtpaberimüügi tulu maksustamine offshore-firmasid ei mõjuta, sest tavaliselt pole teada, kes on maksuvabade firmade taga, lisas Oro.
  Mitmed offshore-firmade müüjad kinnitavad, et maksuvabade firmade läbimüük pole viimasel ajal vähenenud ja maksuvabade firmade hinnad pole muutunud.
  Larsseni AT OÜ juhatuse liige Leonid Agejev sõnas, et praegu ei ole müügis muutusi toimunud. Tema sõnul on võimalik maksumaksmisest mööda hiilida, tuleb lihtsalt keerulisemaid skeeme välja mõelda.
  Uute nippide tutvustamine on lisateenus, mis kokkuvõttes suurendab konsultantide sissetulekut. «Teate, mida raskem on kliendil, seda paremini elab konsultant,» märkis Agejev. Larsseni AT OÜ müüb kuus keskmiselt 15 offshore-firmat hinnaskaalas 1000 kuni 10 000 USA dollarit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.