Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Miljardid dollarid Brasiilia majanduse kaitseks

  Brasiilia börs kukkus kolmapäeval veel 10 protsendi võrra, sest kardetakse Aasia aktsia- ja valuutakriisi kandumist Ladina-Ameerika suurimasse riiki, mis võib riigi valitsust sundida valuutat devalveerima.
  Devalveerimise tõenäosust suurendab suur riigieelarve puudujääk koos jooksevkonto defitsiidi ja üldlevinud arvamuse järgi ülehinnatud valuutaga.
  Brasiilia jooksevkonto defitsiit tõusis septembris 4,3 protsendile sisemajanduse kogutoodangust, mis on lähedane kriisi sattunud Aasia riikide näitajatele. Riigieelarve defitsiit moodustas SKTst viis protsenti.
  Esimese katse leevendada reaali müügisurvet tegi Brasiilia keskpank oktoobri lõpus, tõstes peamisi intressimäärasid peaaegu kaks korda. Keskmine kuuintress tõusis 3,05 protsendini, riskides sellega, et aasta peale arvutatuna enam kui 40protsendiline intressimäär võib riigi majanduse langusesse paisata.
  Kaks nädalat tagasi vallandunud Hongkongi valuutaspekulatsioonidest saadik on Brasiilia aktsiakursid kukkunud enam kui 30 protsenti, elustades mälestused 1994. aasta Mehhiko kriisist, mis laastas piirkonna riikide majandust.
  Brasiilia majandusel aitas jalule tõusta reaali sidumine USA dollariga. Stabiliseerimisprogrammi käivitamisel riigis valitsenud 2700 protsendiline hüperinflatsioon on paari aastaga taltunud ning asendunud alla kümne protsendilise inflatsiooniga. Tasakaalu hinnaks on kõrged intressid.
  Esmaspäeval avaldatud 18 miljardi dollariline säästupakett nägi ette maksude tõstmise ning avalike kulutuste piiramise. Samuti oli plaanis laiendada riigile kuuluvate ettevõtete erastamist. Riik tahab kaotada 30 000 töökohta, erastada teed ja veemajanduse ettevõtted ning tõsta makse. Tulumaksu tõstmise plaanist pidi valitsus kongressi survel siiski loobuma.
  Valitsus lootis, et need abinõud aitavad investorite usalduse taastada. Järsk börsilangus näitas aga, et Aasia kriisist tekkinud usaldamatus tõusvate turgude vastu ohustab Brasiiliat endiselt. REUTER-KL-FT
 • Hetkel kuum
Olavi Lepp: rohepöörde juhtimine on seni olnud killustunud ja ebaveenev
Suur hulk ettevõtjaid on valmis rohepöördega kaasa minema, kuid vajavad selleks riigilt selget kava, mida Eestis veel ei ole, kirjutab Swedbank Eesti juht ja tööandjate keskliidu volikogu liige Olavi Lepp.
Suur hulk ettevõtjaid on valmis rohepöördega kaasa minema, kuid vajavad selleks riigilt selget kava, mida Eestis veel ei ole, kirjutab Swedbank Eesti juht ja tööandjate keskliidu volikogu liige Olavi Lepp.
Lagarde: ärge kahelge meie sihikindluses, me pole lõpetanud
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Apple, Amazon ja Alphabet jooksid tulemustega lati alt läbi
Pärast USA aktsiaturu sulgemist avaldatud kolme tehnoloogiahiiu aasta lõpukvartali majandustulemused olid kõik analüütikute ootustest kehvemad.
Pärast USA aktsiaturu sulgemist avaldatud kolme tehnoloogiahiiu aasta lõpukvartali majandustulemused olid kõik analüütikute ootustest kehvemad.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Juhtimises on coaching nõu ja tagasiside andmisest tulemuslikum
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Raadiohommikus: värske investorite TOPi põnevamad paljastused
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.

Olulisemad uudised

Euroala inflatsioon pidurdus
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.